Så hanterar du en Tiktok-idiot till syrra

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Min lillasyster är 20 och när jag var i hennes ålder hade jag läst tidningen i flera år, plöjt klassiker och sett många filmer man bör ha sett. Men syrran vet inget om samhället och inte vem Ingrid Bergman (eller Ingmar) var. Hon verkar helt ointresserad av all kultur som är äldre än hon själv. Är Tiktok-generationen sån, eller är det bara hon som är en idiot?

Anna Björklund svarar:

Nej, jag tror inte din syster är en idiot. Eller om det är något fel på henne så finns det i alla fall många med samma symtom.  

På Tiktok kan mycket basala ingredienser i ett människoliv dyka upp som totala nyheter eller “trender”. En helt vanlig pastarätt kan bli megaviral: “Tiktok-pastan! Har du provat den?” Anledningen är att för de som inte sett så mycket av världen blir allting nytt och spännande. 

Många i min generation – född tidigt 90-tal – ansträngde sig under tonåren för att “plugga ikapp” populärkulturhistorien, det var ett sätt att bli insläppt i det vuxna samtalet. Vi gick på Cinemateket för att se Catherine Deneuve, som är jämnårig med min mormor. Den sortens lillgammalt beteende var inte så ovanligt, vi läste saker för att de låg framme och för att vi inte hade något bättre för oss.  

De (ännu) mer digitala årskullarna har däremot alltid haft ”något bättre för sig”. Din lillasyster har kunnat vara helt uppslukad av en skärm och har aldrig behövt leta länge för att hitta något intressant eller iallafall distraherande. Problemet är väl allmänbildning skaffas just i letandet efter något intressant och i tillfälligheter i sökprocessen. 

Din syster kommer säkert att få reda på vem Bergman är (båda två). På internet kommer inte upplysningen samtidigt eller i någon särskild ordning, den påminner mer om en snabbt flackande strålkastare. Men till slut ser man väggarna och rummet även i strobe-ljus, förr eller senare har allt varit viralt. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Pexels