”Din kompis är inget barn”

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

En kompis går ständigt till doktorn. Hela tiden nya utredningar, nya grejer att kolla upp. Jag tror det finns något fysiskt problem i grunden, men också att han förstorar upp det hela. Kan man få honom att lägga av?

Anna Björklund svarar:

Det här är inte så ovanligt, som du säkert vet. Förr hade läkarna till och med en diagnos: SVBK - sveda-värk-och-bränn-kärring. Alltså kärringar av alla kön och åldrar som alltid har symtom eller känner att allt nog står fel till.  

Det är lätt att avfärda dem som uppmärksamhetssökande eller bara irriterande inbillningssjuka. Men man bör minnas att vår kultur är sträng mot känslor och behov som inte finns på papper, utfärdade av en auktoritet. Att vara hjärtekrossad duger inte för att stanna hemma från jobbet, medan “depression” eller “utmattning” gör det. Alla har lärt sig att använda medicinska ord och sätt att tänka för att förstå oss själva och andra, det är en genväg till hänsyn och bekräftelse. 

Få känner att de kan vara trötta, svaga eller nere någon längre tid och ändå kunna lita på att folk fortsätter att ringa. Att upprätthålla sociala kontakter betyder tvärtom ofta att behöva planera, laga mat, prestera! Orkar man inte det, eller om den tröga omgivningen ändå inte visar tillräckligt med tyck-om, är det lätt att falla in i mönstret av att leta tyngre argument för att någon ska bry sig. Och den som söker finner, som det heter. 

Missförstå mig inte. Detta är inget särskilt fint sätt att bete sig, även om det är begripligt. Den som alltid ser till att det är synd om hen sätter omgivningen i en gisslansituation och gör sig till ett barn, vars behov måste gå före. Men din kompis är inget barn. Därför bör du ta ett snack om saken.

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash