Ta en klämmis och bit ihop

Text:

Toppbild: Pexels

Toppbild: Pexels

Mina vänner älskar babyshowers. Jag avskyr att behöva smaka bebismat, bygga blöjtårtor, äta pastellfärgade cupcakes och prata om saker man absolut inte vill höra medan man äter. Är det de eller jag som är knäppa?

Anna Björklund svarar: 

Första gången jag var i USA vågade jag knappt peta på något, för allting kändes som en kuliss ur de hundratals timmar tv jag sett inspelade för att se ut som just de gatorna i New York där jag nervöst smög runt. Babyshowers, halloweenfirande och tacksägelsemiddagar – jo, jag har blivit bjuden på en sådan också – känns ofta på samma sätt. Det är en kultur som förmedlats genom internationella streamingavtal och konsumerats ensam och nedbäddad med en laptop, när den dyker upp på närmare håll känns den fejk, fiktiv. 

Inte för att ett nytt människoliv inte är något att fira. Men när sättet att göra det är framgooglat på väg till presentaffären så känns kalaset kanske lite off. Något i den amerikanska, medierade varianten av firande passar inte alltid med våra ideal: det är för showigt, för fjantigt, för… organiserat? För medan många amerikaner anser att klä sig i matchande kläder och måla banderoller är ett helt normalt sätt att fira helg så är svenskars smak, vårt socialistiska rykte till trots, ofta en aning mer individualistiskt.  

Ändå är det de amerikanska traditionerna som vi kan relatera mest till. Jo, vi har sett fler hollywoodproducerade halloweenfester än vad vi upplevt fysiska jular, konsumerat fler huvudpersoner som gift sig än vad vi varit på bröllopskalas, och då ska vi inte ens prata om sociala medier, där jag scrollat förbi fler fester än vad någon människa överlevt. Det medierade firandet är det samtida firandet, även om alltihop känns som pinsam teater. Och seden att hålla en havande kvinna lite sällskap i slutet av en seg graviditet saknade vi faktiskt i vår kultur, ta en klämmis och bit ihop. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Pexels