”Följ naturen om det går”

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Min bästa kompis har fått en bebis och hennes man kommer inte vara pappaledig alls. Det känns helt sjukt. Vill han inte ha en relation till sitt barn? Och vet hon inte att män som duckar ansvaret på det sättet är huvudskälet till ojämlikheterna mellan könen ekonomiskt, psykologiskt och strukturellt?

Anna Björklund svarar:

Jag har två generella tips när det gäller bebisar. Det ena är att följa naturen om det går – både mammornas och bebisarnas biologi kan straffa dem båda hårt om de avviker för mycket. Det andra är att inte vara dogmatisk. Vuxna och barn är olika, familjer med.  

Statistiska ojämlikheter kan vara intressanta att jämföra och de säger mycket om hur ett samhälle fungerar, men strukturella analyser går inte att applicera direkt på en individ. Precis som du säger så är mäns och kvinnors engagemang i sina barn olika stort, och precis som du antyder gör kvinnors föräldraledigheter och deltidsarbetande att de till exempel tjänar mindre och har lägre pension. Men en ganska avlägsen pension kan kännas rätt irrelevant för en nybliven mamma som inte vill lämna bort sitt barn. 

För den hormonella och psykologiska chocken av att föda är för vissa kvinnor mycket stark. Att skapa anknytning till bebisen kan ta både tid och energi, vilket man får anta har goda evolutionära skäl. Och även om det inte kommer gratis – utan tvärtom är ett krävande arbete – så kan det för en del unga mammor vara klokt att visa hänsyn mot de instinkterna, låta kropp och psyke landa i sin nya roll. 

Pappaledighet funkar jättebra för somliga, men för andra blir det ett helvete av separationsångest, stress och strulande bröstpumpar. Det har ju visat sig att det med politiska och ekonomiska medel går att tvinga fram en mer jämnt fördelad föräldraledighet. Men samtidigt har det blivit allt mer loserkodat och skambelagt att vara med sin bebis - något jag själv alltid sett som ett privilegium. Inte så schysst mot dem som vill, eller måste, vara det. 

Anna Björklund är skribent, poddare och författare till boken Kvinnomanualen. Varannan vecka ger hon livsråd till Fokus läsare.

Har du också en fråga till Anna Björklund? Skicka den till [email protected]

***

Text:

Toppbild: Unsplash