Folkdomstolen regerar Kalifornien.

Text:

Hela Hollywood är egentligen en stor hembygdsförening. På få andra ställen är man så medveten om sin historia och håller den så levande. På få andra ställen är den så kort. Det är bara knappt 110 år sedan The Nestor Film Company byggde den första filmstudion i Hollywood. Tio år senare, för hundra år sedan, var filmindustrin i Hollywood redan den femte största industrin i USA.

Just nu är Hollywood fyllt av stora anslag för säsongsstarten av »American gods« den 10 mars. Det är en historia om »de nya gudarnas« kamp med »de gamla gudarna«, baserad på en roman av britten Neil Gaiman. Det finns nästan klumpigt tidstypiska inslag – de nya gudarna är gudar för globalisering, teknik, media och så vidare – men lika tydliga referenser till grekisk, romersk och nordisk mytologi.

Själva titeln säger det mesta. »Svenska gudar« skulle inte kunna vara annat än komedi. »American gods«, även om titeln uppfanns av en britt, ter sig helt naturlig i USA. Särskilt i Hollywood. På samma sätt som romerska kejsare förvandlades till gudar efter sin död, har Hollywood länge stöpt om de sina till gudar och gudinnor. Inte alltid postumt.

Flyger man till Los Angeles från Europa landar man på den stora internationella flygplatsen LAX, men bara några få mil söderut ligger John Wayne airport. Flygplatsen fick sitt namn 1979, samma år som urcowboyen slutligen red in i solnedgången. En bronsstaty med revolvrar blev det också, framför en gigantisk amerikansk flagga.

Det är Orange County, på andra sidan Los Angeles, men helt i Hollywoods anda.

Att det är just där den ärkekonservative patrioten fick sin flygplats är naturligt. Orange county brukade vara ett av Kaliforniens säkraste republikanska fästen. Franklin D Roosevelt vann distriktet i presidentvalet 1936, men efter det röstade Orange County republikanskt i varje presidentval fram till 2016, då Hillary Clinton slog Donald Trump. Det var ett tecken på att demografin och politiken är på väg att förändras. I förra årets kongressval vann demokraterna alla sju valdistrikt i Orange county och nu sitter även John Waynes namn löst.

»Orange county är i dag ett så ekonomiskt och etniskt mångfacetterat samhälle att det är svårt att rättfärdiga att be någon medlem av det samhället att kliva på flygplan på en flygplats uppkallad efter en ogenerad rasist och homofob, vars staty kråmar sig på central plats framför terminalen«, skrev kolumnisten Michael Hiltzik i Los Angeles Times häromveckan. Han är en av flera röster i en kampanj för att tvätta bort Waynes namn från flygplatsen. Ammunitionen består huvudsakligen av en Playboyintervju med John Wayne från 1971, där han säger en hel mängd förgripligheter.

Wayne tycker inte att Amerikas indianer ska ha någon ursäkt. Han tycker inte att svarta ska anförtros ansvar förrän de är tillräckligt utbildade. Han tycker att bögar är perverterade.

Inga överraskningar, med tanke på att John Wayne var konsekvent i sina åsikter livet igenom. Han stödde McCarthys kommunistjakt bland kollegorna i Hollywood och gillade det högerradikala John Birch-sällskapet. Men poängen är väl inte att någon kommit på något nytt, utan att aktivisterna har tiden på sin sida.

Amerikanernas förhållande till sina gudar är på väg att förändras. Det skulle aldrig ha fallit antikens folk in att försöka detronisera en gud för att han eller hon var en skitstövel. Sådant fick man räkna med. Gudarna var inte till för att vara moraliska rättesnören. De var mäktiga, odödliga och omöjliga att styra. Deras uppgift var att vara större än livet och samtidigt, i handling och karaktär, spegla livets komplexitet, orättvisor, grymhet och kärlek.

I Hollywood har den här antika synen på de egna kändisgudarna alltid existerat parallellt med den puritanska. Tidvis får puritanismen överhanden. McCarthy-eran var ett sådant tillfälle. Nu är vi inne i en ny, som inte bara rensar i det dagsaktuella utan även i historien. Sydstatsgeneraler, slavägande presidenter, indianhatande kavalleriöverstar, buffelmördande jägare och John Wayne: alla ska fällas i folkdomstol och stoppas undan.

Till skillnad från grekerna tror amerikanerna att det går att vinna en strid med gudarna. Kanske har de rätt. Men jag undrar vad Hollywood ska ta sig till när den egna, så omhuldade historien, blivit en källa till skam, i stället för en heroisk saga?

Johan Hakelius, politisk chefredaktör. Läs hans artiklar för Fokus här. 

Text: