Krösa-Maja var den första journalisten

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

I filmen Sjöfartsnytt av Lasse Hallström finns en underbar scen. En nyanställd reporter på lokaltidningen i ett fiskeläge får en lektion i hur man gör tidning. Redaktören pekar ut över havet och ber novisen sätta en rubrik på det de ser. »Horisonten fylld av mörka moln«, försöker nybörjaren.  Nej, nej, nej. Den gamle skakar på huvudet. »Svårt oväder hotar by.« Och Kevin Spacey, som spelar den unge journalisten, undrar förstås hur tidningen hanterar om orkanen uteblir. »By undgick dödlig storm med nöd och näppe«, svarar murveln, belåten över att få en topp till tidningen ännu en dag.

Häromdagen frågade en bekant varför »ni i media« är så alarmistiska i bevakningen av pandemin. Först blåser »ni« upp riskerna med covid så att alla blir hysteriska. När räddningen sedan kommer larmar »ni« om att vaccinet är farligt så att många får panik igen. Min första tanke var att skylla ifrån mig, att säga att jag inte kände igen mig och att Fokus inte deltagit i hetsen. Men, insåg jag snart, det var ett svar som inte skulle föra diskussionen vidare eller upplysa min vän på något meningsfullt sätt. Så jag återgav scenen från Sjöfartsnytt och försökte ge en inblick i den logik som driver mediernas rapportering.

Det »vi« skriver är bara relevant om det fångar läsarnas intresse. Det räcker inte med att det är sant. Anta att Aftonbladet och Expressen får samma statistik från Folkhälsomyndigheten och den ena tidningen sätter rubriken: »99 999 personer överlevde vaccinering«. Den andra skriver: »Kvinna dog av covidvaccin«. Jag kan jag garantera att den senare genererar fler klick än den förra. Inte därför att Expressens redaktör är mer ovarsam med sanningen – båda är lika sanna – utan därför att hen förstår det mänskliga psyket bättre.

Här skriver Emanuel Sidea om hjärnans upptagenhet av olika hotbilder och om dess oförmåga att bedöma sannolikheter. I slutet konstaterar han att det är i runda slängar 600 gånger så stor risk att dö av covid för någon i sextioårsåldern, som blir smittad, som det är att få en blodpropp av vaccinet. Men det är lönlöst att göra en rubrik av den saken. Ingen orkar ändå läsa. Dumma människor.

Läs fler artiklar från senaste numret här!

Text:

Toppbild: TT