Pensionärerna hotar systemet

P-frågan kommer att gissla regeringen Andersson under resten av mandatperioden.

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg/TT

Toppbild: Fredrik Sandberg/TT

De senaste veckornas politiska kattrakande i riket är i grunden pensionärernas fel. Här stannar jag upp ett ögonblick för att påminna mig själv om att skriva försiktigt. Folk över sextiofem måste nämligen i likhet med andra svaga grupper – som barn, samer, nyanlända, funktionshindrade och kvinnor – behandlas med silkesvantar när de omnämns offentligt. Annars kan det gå illa, glöm aldrig Pär Nuder och »köttberget«. 

Jag trampade förresten själv i klaveret för några år sedan då jag påpekade i en kolumn att en ytterst blygsam minoritet av alla som slutat arbeta (cirka en procent) är fattigpensio­närer i den meningen att de har så lite att röra sig med att det näppeligen räcker till livets nödtorft. Sällan har den tidning jag då medverkade i mottagit så många mejl och – faktiskt – handskrivna brev som den gången. Flertalet mest ilskna men ett och annat med rörande vittnesmål om hur knapert avsändaren framlevde sina dagar.

Nåja, åter till regeringskrisen. Den utlöstes ju av att Vänsterpartiet tvingade Magdalena Andersson att gå med på en höjning av pensionerna för att släppa fram henne som statsminister. Det ledde i sin tur till vad Daniel Suhonen här i Fokus beskriver som »Centerns löjliga falskspel« med resultatet att högerblockets budget antogs av riksdagen. Varpå Miljöpartiet checkade ut.

Fast p-frågan är ju inte ur världen bara för att fru Andersson äntligen fick bilda sin regering på andra försöket. Hon måste nämligen få med Sverigedemokraterna på den utlovade höjningen. Vilket lär kosta, om det ens går. Pensionsfrågan kommer därmed gissla regeringen Andersson under resten av mandatperioden och fortsätta att ligga högt på dagordningen i sommar när valbufféerna dukas upp. Läs mer här.

Allt dåligt här i världen är kanske inte pensionärernas fel, trots allt. Men partiernas ständiga fjäskande för denna viktiga väljargrupp, som snart utgör 30 procent av valmanskåren, är ett växande hot mot den bärande principen i pensionssystemet att pensionen ska spegla arbetsinkomsten under yrkeslivet. Därmed hotas även legitimiteten i hela systemet.

PS: En glädjande nyhet: Från och med denna vecka finns Fokus åter att köpa som lösnummer hos välsorterade detaljister.

Text:

Toppbild: Fredrik Sandberg/TT