Skyll inte på väljarna

Text: Katrine Kielos

De var valets största överraskning. Just nu domineras debatten av maktskiftet, ministerkarusellerna och successionsordningen i socialdemokraterna. Men det stora oväntade som framkom när rösterna var räknade och mandaten fördelade var att ett främlingsfientligt parti plötsligt låg en ynka procentenhet från riksdagen, och tog vågmästarrollen i ett antal kommuner.

Ingen vet ännu exakt varför sverige­demokraterna gjorde ett så bra val. En teori är att partiet skulle vara starkt i kommuner där arbetslösheten är hög och det finns många invandrare. Den teorin stämmer inte, visar Fokus granskning. Däremot verkar det som om väljare i kommuner som har hög kriminalitet och där socialbidragstagandet ligger över snittet röstat på sverigedemokraterna i större utsträckning än andra.

Fokus Gallupmätning visar att svenskarna tyvärr inte skiljer sig speciellt mycket från väljare i andra länder. Också här finns den irrationella fruktan för det främmande. Kanske hade det rentav varit bättre om sverigedemokraterna kommit in i riksdagen redan detta val. Då hade deras företrädare yrvaket fått försvara en mycket svajig, ogenomtänkt och unken retorik.

Nu har de fyra år på sig att med hjälp av ett stort partistöd och stark väljaropinion i ryggen tvätta bort de värsta pinsamheterna – och satsa stenhårt på riksdagsvalet 2010.
Tiotusenkronorsfrågan är hur den risken ska hanteras.

I Sverige har det sedan Ny demokratis dagar funnits en tyst överenskommelse mellan de svenska riksdagspartierna att inte anspela på främlingsfientliga stämningar för att gynna de egna opinionssiffrorna. Folkpartiet gjorde att avsteg från denna linje i förra valet, och tjänade stort – om än tillfälligt – i opinionen. Att inget etablerat parti valt den vägen, är närmast unikt i Europa och hedrar riksdagspartierna. Parallellt med det har media tigit ihjäl högerextremisterna, eftersom erfarenheten visar att sensationell uppmärksamhet bara gynnar dem.

Det håller inte längre. Nu måste partiets politik och representanter dras fram i ljuset. Sverigedemokraterna har hittills kommit undan mycket på ren slöhet – journalister har förutsatt att folk fattar att sverigedemokraterna är knäppskallar. I detta nummer av Fokus avslöjar vi att sverigedemokraterna får en stor del av sin finansiering från en välkänd nazistsympatisör.

För politikerna kan det vara läge att lära av andra länder. Erfarenhetsmässigt finns bara två effektiva sätt som främlingsfientliga partier har stoppats på. Att erbjuda alternativ och att ta tag i de frågor som får dessa partier att växa..

En viktig orsak till att högerpopulistiska partier växt fram i Europa är att väljarna inte upplever att det finns någon större skillnad mellan alternativen. Så länge höger-vänsterskalan är levande och relevant för väljarna struntar man ofta i de populistiska partierna. När väljarna däremot upplever att skillnaderna suddas ut, kommer andra frågor i fokus och missnöjesrösterna får större utrymme. I dag flockas riksdagspartierna i mitten av det politiska spektrat. Sverige behöver en hård strid över blockgränsen och ett riktigt högerparti med andra ord.

Kom också ihåg att evighetskoalitionerna i Österrike, Holland, Belgien och Schweiz alla givit rekordresultat för högerextremister. Här finns en varning till dem som vill skapa valsamverkan över blockgränsen i kommuner och landsting. Det förutsätter att det finns en stark opposition. Annars finns stor risk för att en spiral uppstår där skillnaderna mellan de styrande partierna suddas ut och sverigedemokraterna upplevs som alternativet av väljarna.

För det andra måste svenska politiker våga prata om integrationen. I Sverige förutsätts invandrare alltför ofta vara offer som ska tas om hand. Som Fokus skrivit om tidigare saknar Sverige en stark kultur av invandring för att jobba, vare sig man eller flykting eller ej, såsom det finns i Kanada eller Irland. Där finns ingen högerextremism och inga språktestförslag.

Text: Katrine Kielos