»Jag gör det jag känner för«

Text: Gunnar Rehlin

Bild: Scanpix

Intresset är lika stort som det sedvanliga hemlighetsmakeriet. Alla detaljer om innehållet i Lukas Moodyssons första engelskspråkiga film, »Mammut«, har hållits hemliga och under hela processen har regissören bara gett en enda intervju – den du just nu läser.

– Filmen innebär ett stort steg för mig. Fast jag vet inte om det är ett steg bakåt eller framåt, säger han med ett skratt.

»Mammut«, som kostat 70 miljoner kronor att göra, är filmad i New York, Thailand och Filippinerna och dessutom i Trollhättan. Gael Garcia Bernal (»Din morsa också!«, »Dagbok från en motorcykel«) och Michelle Williams (»Brokeback Mountain«) spelar huvudrollerna, Leo och Ellen. Leo är en framgångsrik datakille, som gjort sig en förmögenhet. Ellen är kirurg. De försummar sin dotter Jackie. Leo åker på en affärsresa till Thailand och inser att han vill förändra sitt liv – »ett beslut som får oanade konsekvenser«, som det heter i pressmeddelandet.

Du vill inte berätta mer om handlingen?

– Nej, jag tycker det är bra om så lite som möjligt är känt om handlingen i mina filmer innan det är dags att visa dem. Men för dem som sett mina tidigare filmer, och kan dem, så finns det länkar till allihop i »Mammut«. På många sätt ligger den nära »Tillsammans«, även om den här filmen är allvarligare och inte lika rolig. Ett tema som filmen har är barn i fara. Det är gemensamt för alla mina filmer.

Dina två senaste filmer, »Ett hål i mitt hjärta« och »Container«, har varit mycket experimentella. Är det här din comeback när det gäller att göra mer publik film?

– Nej, jag ser det inte som någon sorts comeback. Men det var ett stort steg att gå från »Container« till »Mammut«. Den här har en rakare berättelse, den är betydligt mer lättillgänglig.

Har du nått en position så att du kan göra vad du vill nu?

– Ja. Jag gör det jag känner för. Det skulle vara oerhört tråkigt för mig att göra samma sak gång på gång. Jag vill utmana både mig själv och min publik. Och som tur är, har jag en perfekt partner i min producent Lars Jönsson på Memfis Film. Han har alltid stöttat mig. Han har aldrig satt någon press på mig, han har aldrig försökt hindra mig från att göra någonting som jag ville. Det är en oerhörd lyx, det är väldigt få regissörer och producenter som har den sortens samarbete.

Du vill inte se det här som en comeback, men många ute i världen har stora förhoppningar om den och om dig. Hur ser du själv på din ställning i filmvärlden?

– Vilken den än är, så har jag gjort mitt bästa för att underminera den.

»Mammut« har biopremiär den 23 januari.