Så blir du smalare och smartare tack vare bokrean

Text:

Bild: TT

Jag minns mina bokreor och hur de brukade ta på mig.

Många av standardverken i mina hyllor är fyndade under 1990-talets bokreor, på den tiden folk köade vid midnatt för att lägga rabarber på just de reafynd som var extra allt. Mina Dostojevskij-romaner är inköpta på bokreor. Liksom de andra obligatoriska klassikerna, Kafka med flera, som gavs ut i billiga utgåvor. Mitt underbara litteraturhistoriska band i 12 delar som jag haft sådana glädjestunder med genom åren – inhandlad på en bokrea. Montaignes Essäer i flera band utgivna av Atlantis – från bokrean. Den allmänna konsthistorian – reafynd.

Rean var livsfarlig när jag var ung litteraturstudent, jag drabbades av samma slags febriga besatthet som jag har förstått att unga välbärgade kvinnor i dag drabbas av när de hamnar på rean på den fashionabla butiken Nathalie Schuterman. Där har jag däremot aldrig satt min fot.

Sedan jag i 30-årsåldern fått en anställning där jag ständigt hanterade enorma mängder böcker la sig lystenheten på bokreor. Vi vet ju också vad som hänt sedan smarttelefonerna kom för mer än ett decennium sedan – digitaliseringen, e-handeln, pressade priser på e-böcker och i synnerhet på böcker kopplade till strömningstjänster.

Bokrean puttrar hela året på e-bokhandlarna, och bokrean i februari är en mer urvattnad händelse i dag än för tjugo år sedan.

Men än har liket inte stelnat! Den 23 februari rycker årets variant av bokrean igång och här kommer några glödheta tips på vilka pärlor du ska klicka hem. Och medan de flesta nu är upptagna av att trycka i sig semlor ska du naturligtvis göra klart din förbokning så att du bara har att luta dig tillbaka och vänta på de litterära juvelerna när de släppts. Du kommer med andra ord att vara både smalare och smartare än dina medmänniskor när detta är över.

Här kommer 12 tips utan inbördes rangordning:

ROMANER:

Samlade verk av Lydia Sandgren: Vann årets augustipris i skönlitterära klassen.

Dottern av Lena Andersson: Skarp del två i trilogin om folkhemmets uppgång och fall

Året med 13 månader av Åsa Linderborg: Blev snackis förra året pga högkvalitativt skvaller kombinerat med skickligt berättande. Självbiografisk sidvändare.

Två vita dvärgar av Lo Kauppi: En uppföljande självbiografisk roman, efter den gripande, mörka boken Bergsprängardottern som exploderad. Kauppi är unik.

Berättelse om ett liv av Peter Handke: Omtvistad nobelpristagare skriver om sin mammas självmord.

Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson: En författare som har hög lägstanivå, ett tryggt val med andra ord, är denna roman om den speciella utsiktspunkt i livet som utgörs av medelåldern.

FAKTA:

Gangsterparadiset av Lasse Wierup: Gedigen reportagebok som mycket välförtjänt fick Stora Fackbokspriset 2020.

Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd av Samar Yazbek: Vittnesmål från kvinnor som stred mot både syriska regimen och IS. Nödvändig läsning.

Upplysning Nu! av Steven Pinker: Man hade önskat att detta försvar av Upplysningstidens idéer inte hade kommit till på förekommen anledning. Hade fler följt dem lite noggrannare hade till exempel inte boken ovan behövt skrivas.

De sista tanterna av Fatima Bremmer och Magnus Wennman: De har varit mer osynliga än någonsin under pandemin. Denna bok kan möjligen lindra saknaden av dem en smula.

Argonauterna av Maggie Nelson: Mycket nutida och egenartad.

Jag har ingen vilja till makt. En biografi över Tage Erlander av Dick Harrisson: Första biografin om den andra socialdemokratiska ledaren under folkhemstiden, baserad på Erlanders dagböcker.