Kulturredaktörer tippar Nordiska rådets litteraturpris

Text: Redaktionen

Bild: Nordiska rådet

Vi ställde frågan vem tror ni eller hoppas på vinner det Nordiska rådets litteraturpris?

Árni Matthíasson, kulturredaktör på isländska Morgunblaðið

– Jag hoppas på Sigurður Pálsson för diktsamlingen Ljóð muna rödd. Den är en höjdpunkt i hans karriär. Han skrev boken samtidigt som han brottades med en svår sjukdom, men han lyckades ändå resa sig över den och skildra många djupa tankar. Men det har varit ett mycket bra år. Danska Vita Andersen och norska Roskva Koritzinsky är båda goda kandidater. Jag är också väldigt förtjust i en av de svenska nomineringarna, Gunnar D Hanssons Tapeshavet. Det är en mycket bra diktsamling.

– När det gäller barn- och ungdomspriset har jag inte så bra koll. Men Kristín Helga Gunnarsdóttirs Vertu ósýnilegur, som handlar om flyktingar, behandlar ett angeläget ämne.

Marit Lindqvist, kulturredaktör på Svenska Yle.

– Jag tror på Carl Frode Tiller och hans Begynnelser, dels för att den är väldigt bra och dels för att han har varit nominerad några gånger tidigare. Jag tror att det är en kandidat som faktiskt kan ta det. Sedan så tror jag också på Koritzinsky och hennes noveller. Men Jag hoppas lite på Carina Karlsson och hennes Algot.

– Tidigare tycker jag att man har kunnat se tematiska drag som bundit samman många av kandidaterna, men i år är det ganska spretigt. Dels så är det ganska många diktsamlingar, vilket är roligt, men de är sinsemellan ganska olika. Det är också tre novellsamlingar eller kortprosa. Novellens ställning har i den här tävlingen varit lite vacklande så ur den synvinkeln, då det skrivs ganska mycket noveller och kortprosa i Norden, skulle belöna den genren vara ett sätt att ge den en liten push.

Nina van den Brink, kulturredaktör på Fokus

– Isländska Auður Ava Ólafsdóttir har skrivit en existentiell roman, »Ör« (Ärr) som rör sig i spännvidden mellan den överflödiga välfärdsmänniskans krampartade tomhet och människor på flykt som kämpar för sin överlevnad. Hon har tidigare varit nominerad och tar upp ett ämne som i hög grad upptar allas våra tankar just nu och jag tror därför att hon har stor chans.

– Lite av samma skäl, det existentiella utforskandet, tror jag på den finske poeten Olli-Pekka Tennilös »Ontto Harmaa« (Ihålig grå). Det är ovanligt många diktsamlingar nominerade i år, både till Nordiska rådets litteraturpris och till Augustpriset och kanske är det ett tecken på att det är dags för poesin. Tennilö utforskar sin form i olika experiment med filosofiska och aforistiska betraktelser av världen vi lever i.