Så fungerar nätets mörka undervegetation

Text:

Amerika vaknade upp timmar efter skjutningen i Las Vegas och kunde via Googles­ toppnyheter se namn och bild på gärningsmannen­. Han var liberal, stöttade demokraterna och hatade president Donald Trump. Problemet­: det var fel person

Informationen kom från den amerikanska webb-anslagstavlan 4chan. Det är en sajt som funnits­ sedan 2003 och mycket av den internetkultur som vi roas och förfasas över kommer därifrån. I dag har sajten runt 22 miljoner besökare i månaden och är en av internets största mötesplatser, med egen jargong och estetik.

4chan är uppbyggt som ett klassiskt internetforum, likt det svenska Flashback. Någon startar en tråd under en viss ämneskategori, andra svarar och bollen är i rullning. Allt går väldigt fort. Större delen av trådarna har kort livslängd och en av få akademiska studier­ av 4chan visar att majo­riteten av trådarna försvinner efter tre minuter för att aktiviteten är för låg.
Förutom hastigheten råder total anonymitet. Den är helig. Majoriteten använder pseudo­nymen »Anonymous«. Det är samma namn som den anarkistiska hackerrörelse som fick sin födelse på forumet, och gjort sig känd för politiska attacker och sina karaktäristiska Guy Fawkes-masker från filmen »V för Vendetta«.

Forskarna är tudelade angående effekterna av anonymitet. Man har sett tecken på att anonyma grupper skapar fler idéer eftersom det är okej att misslyckas. Samtidigt riskerar anonymiteten att försvåra samarbete. Riktiga namn och urskiljbara pseudonymer underlättar tilltron, kommunikationen och möjligheten att hålla någon ansvarig. En välkänd studie, gjord på tidigt 1990-tal, visade att anonymitet gör email-korrespondensen mer upphetsad.

I dag har vi facit och 4chan kallas av många för internets mörka undervegetation. Journalisten Angela Nagle, aktuell med boken »Kill All Normies: Online Culture Wars from 4chan and Tumblr to Trump and the Alt-Right«, berättade i en intervju med Vox att 4chan successivt rört sig från att vara en japansk mangainspirerad sajt till att bli extremhögerns avantgarde, där påstådda tabun om etnicitet och kön ska brytas, till vilket pris som helst. Det i sin tur genererar rubriker.

Så även efter masskjut­ningen i Las Vegas.

Googles förklaring till hur man kunde hänga ut en oskyldig som massmördare, ansvarig för minst 59 männi­skors död och över 500 skadade, är att deras algoritm var felkonstruerad, något som åtgärdats.

I kölvattnet av masskjutningar följer debatten en standardmall. Någon tar upp hur galna amerikanska vapenlagar är. En annan lyfter fram dubbel­moralen i att vissa får epitetet terrorist och andra­ inte. En tredje menar att tragedier inte får användas som politiskt slagträ. En fjärde berättar­ om den förväntade och efterföljande dramaturgin.

Och trots att desinformation, eller modeordet »fake news«, inte är något nytt i sig kan vi nu se att ett femte element – den feluthängda skytten, det fejkade fotot – som så mycket annat har sin begynnelse i 4chan.

3 nätkaos

Pepe the Frog

Trump

Grodan Pepe startade på 4chan och nådde kulmen i samband med att Trump twittrade ut ett självporträtt. I maj dödade serietecknaren sin karaktär för att den approprierats av extremhögern.

Kattkultur

4cahn-katt-1

Internets fascination för katter, så kallade lolcats, går ut på att lägga upp en katt tillsammans med en text som anspelar på hur ägarna pratar bebisspråk med sitt husdjur.

4chans startsida

4chan-start

Koden för 4chan är snodd från den japanska sajten Futaba och översattes i Altavistas Babelfish (Google Translates föregångare). På  underforumen b och pol  är tonen som råast.