Sara Stridsberg blev utan pris

Text: Nina van den Brink

Bild: Jessica Gow/TT

Intresset för Sara Stridsbergs femton år gamla roman »Drömfakulteten« flammade upp på nytt under våren då den hamnade på listan över nominerade till det brittiska Man Booker-priset för bästa internationella roman, översatt till engelska. Man Booker är ett av världens främsta bokpriser, som ges till engelskspråkig litteratur, och garanterar spridning och uppmärksamhet i den engelskspråkiga världen. Sedan fyra år delas det dessutom ut årligen till en bok i engelsk översättning, i en internationell kategori, med en prissumma på över en halv miljon kronor att delas mellan författare och översättare.

När juryn minskade de tolv nominerade bidragen till sex föll Stridsbergs lyriska roman om Valerie Solanas, kvinnan bakom SCUM-manifestet och mordförsöket på Andy Warhol, bort.

Kvar bland de nominerade finns bland annat »Styr din plog över de dödas ben« av polska Olga Tokarczuk, som vann den prestigefyllda utmärkelsen i fjol med sin roman »Löparna«, om vår tids ständiga flykt från nuet, ständigt på väg. De andra författarna är franska Annie Ernaux med »The Years«, som ännu inte finns på svenska, tyska Marion Poschmann, colombianska Juan Gabriel Vásquez, Jokha Alharthi från Oman och chilenska Alia Trabucco Zerán.