Lånedjungeln – dessa är aktörerna du lånar pengar av

Text:

Det finns hundratals alternativ att välja på när det kommer till att låna pengar i Sverige. Hos vissa aktörer får du en bra ränta och bra villkor, medan du hos andra aktörer måste dras med en hög ränta och dyra avgifter för att förlänga avbetalningstiden på lånet.

I den här artikeln ger vi dig träffsäker information om vilka låneaktörer du kan använda dig av för att låna pengar i Sverige, med mål att göra det enklare för dig att hitta rätt i lånedjungeln.

Här kan du låna pengar i Sverige

  1. Hos en bank, som tex. SEB.
  2. Hos en jämförelsesajt för lån.
  3. Hos en kreditgivare/långivare, som tex. Nordea Finans.
  4. Hos en låneförmedlare, som tex. Sambla eller Lendo.
  5. Hos en whitelabel-låneförmedlare, som tex. Pengino.

Nedan pratar vi mer om de sätt du kan låna pengar i större detalj.

1. Att låna pengar hos en bank

Banker är ingen bristvara i Sverige, där det finns storbanker som exempelvis Swedbank, Nordea, Länsförsäkringar Bank och SEB. Hos de svenska storbankerna kan du i regel ansöka om lån på nätet utan att behöva kontakta en banktjänsteperson.

Ett undantag till den regeln är om du ska låna pengar genom att höja ditt bolån, för då är ett möte med din personliga banktjänsteperson ett måste.

2. Att låna pengar via en jämförelsesajt för lån

På en jämförelsesajt, t.ex. en låneaktör såsom Lånea.se, kan du jämföra olika låneaktörers erbjudanden. Fördelen med denna typ av tjänst är att du får en tydlig överblick vilken typ av lån som passar beroende på din ekonomiska situation. Språket är i princip alltid objektivt, och det huvudsakliga målet är att besökarna ska hitta all information de behöver för att kunna göra ett informerat val gällande var och hur de ska låna pengar.

3. Att låna pengar via en kreditgivare

Med kreditgivare eller långivare avses ofta de parter som tar den finansiella risken med lånet. Ibland kan begreppet långivare åsyfta endast den som förmedlar lånet. Det kan t.ex. vara en bilfirma i sin tur erbjuder billån tillsammans med en extern kreditgivare såsom Nordea Finans.

Det är alltså vanligast att kreditgivaren och långivaren är samma aktör, men det behöver inte vara så. Till exempel kan långivaren ta in externt kapital och endast slussa ut pengarna genom sin lånetjänst.

Ett konkret exempel kring kreditgivare kontra långivare är att Nordea Finans står för den finansiella risken för flera kreditkort, såsom Forex Banks kreditkort och Everydaycard.

4. Att låna pengar via en låneförmedlare

Hos låneförmedlare såsom Lendo och Zmarta kan du jämföra lån hos ett stort antal låneaktörer. De parter som lånar ut pengar konkurrerar med varandra om att erbjuda dig det bästa lånet, vilket medför att du har goda möjligheter att få ett särskilt bra låneerbjudande. Låneförmedlarna får i sin tur en ersättning för varje kund de förmedlar till kreditgivaren. Ofta i form av en procentsats av det utlånade beloppet.

Det kostar ingenting att jämföra lån online via en låneplattform, så du kan när som helst säga nej till alla låneerbjudanden utan att det händer någonting. Utöver det delar alla långivare på en kreditupplysning, vilket medför att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt.

5. Att låna pengar hos en whitelabel-låneförmedlare

De så kallade whitelabel-låneförmedlarna har en teknisk lösning på plats som gör att du kan söka lån direkt via deras webbsida, trots att det inte är dem som tar den finansiella risken. Mer specifikt kan du ansöka om ett lån via en whitelabel-aktör som Pengino, som i sin tur samarbetar med låneaktören Zmarta.

Pengino får i detta fall en ekonomisk ersättning av Zmarta så fort de förmedlar vidare en ny kund till dem via Penginos webbsida. Zmarta får sedan betalt av långivaren för det förmedlade lånet. Pengino fungerar alltså som en marknadsföringspartner till Zmarta, som i sin tur marknadsför olika långivare.