Så gör du för att välja rätt kreditkort
Om du sitter i en god ekonomisk sits är det i princip alltid en bra idé att skaffa ett kreditkort, men vilket kreditkort ska du välja egentligen? Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.
Om du sitter i en god ekonomisk sits är det i princip alltid en bra idé att skaffa ett kreditkort, men vilket kreditkort ska du välja egentligen? Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.
Det är viktigt att du kartlägger ditt eget konsumtionsmönster för att således kunna välja ett kreditkort som passar bäst för dig. Nedan ger vi dig information om vilka typer av kreditkort som finns i Sverige, som i sin tur passar olika personer beroende på deras konsumtionsmönster.
Lägg gärna märke till att gränserna gällande kortkategorierna ofta är flytande, det finns t.ex. kort som passar för såväl shopping som resor.
1. Kreditkort med bonus och/eller cashback
Bonuskort är en av de populäraste korttyperna i Sverige. Det förtydligar jämförelseportalen Kreditkortguiden, som är en bra informationsresurs som hjälper dig välja kreditkort. Med ett bonuskort får du som kortinnehavare ett procentuellt bonusbelopp (ofta 1 – 4 %) på alla köp du genomför med kortet.
Bonusen kan du växla in i en poängbutik, som främst erbjuder reserelaterade förmåner. Det är vanligtvis mest populärt att växla in sina bonuspoäng för att kunna hel- eller delfinansiera flygbiljetter hos exempelvis Norwegian eller SAS.
Värt att notera är att cashback och bonus inte är samma sak. De så kallade cashbackkorten ger dig nämligen riktiga pengar tillbaka på dina köp. Du slipper således bli bunden till ett bonussystem om du exempelvis skaffar Kompletts kreditkort, som ger dig 4 % cashback på alla köp hos Komplett.se. I regel är det bäst att skaffa ett bonuskort om du reser mycket med samma resebolag, och ett cashbackkort om du vill kunna spendera din intjänade belöning på vad du vill och hos vem du vill.
Kreditkort med bonus eller cashback passar bäst för personer som spenderar mycket pengar med sitt kreditkort.
2. Kreditkort för resor
Resekort är kreditkort som ger dig kostnadsfria reseförmåner såväl före som efter att du reser. Vanligtvis inkluderar kreditkort för resor en särskilt stark reseförsäkring, som i sin tur kompletterar reseskyddet i din vanliga hemförsäkring. Olycksfallsförsäkring, hyrbilsförsäkring och ersättning vid försenat bagage och/eller försenat allmänt transportmedel är fyra vanliga delförsäkringar som ofta inkluderas i dessa kreditkorts reseförsäkringar.
Det är också vanligt att du får tillgång till ett bonusprogram som är kopplat till ett flygbolag. Resekorten passar bäst för personer som ofta åker utomlands. Den huvudsakliga anledningen till det är att majoriteten av alla förmåner är reserelaterade.
3. Kreditkort för bränsle
De så kallade bränslekorten ger dig drivmedelsrabatt och bonus när du laddar din elbil eller tankar med bensin, diesel eller biogas. Det är vanligtvis stora bensinbolag som ger ut korten såsom Preem, Circle K och OKQ8. Om du har stora utgifter för bränsle varje månad är ett bränslekort det bästa valet.
Du ska dock ha vetskap om att du inte får någon bonus eller rabatt när du tankar hos konkurrerande bensinbolag. Så det lönar sig alltså att vara stamkund hos den kedja som ger ut kortet.
4. Kreditkort för mat
Matkort är kreditkort som utfärdas av stora matvarukedjor såsom Ica och Coop. Du får bonus, rabatter och erbjudanden hos den matvarukedja som utfärdat kortet. Detta kort passar således perfekt för dig som har stora utgifter för mat, och som är stamkund hos en specifik matbutik/matkedja.
5. Kreditkort för shopping
Shoppingkorten erbjuder ofta kostnadsfria shoppingförsäkringar såsom prisgaranti och ersättning vid leveransförsening. Det är även vanligt att få rabatter och erbjudanden hos e-butiker med dessa typer av kreditkort. Utöver detta inkluderas vanligtvis räntefria delbetalningsalternativ hos e-butiker, vilket är unikt för denna korttyp.
Nu vet du vilka typer av kreditkort som existerar, men du vet inte vilka för- och nackdelar som existerar när det kommer till kreditkort. Den kunskapsluckan vill vi täppa till direkt.
Kreditkortsutgivarna är inga välgörenhetsorganisationer. De tar med ena handen, medan de ger med den andra. Vi hoppas att denna artikel gett dig tillräckligt med kött på benen, så att du har den information som krävs för att såväl skaffa rätt kreditkort, som att använda ditt kort på rätt sätt.