Hudfärgsfixeringens begränsningar 7 maj 2023 Bokrecension Kultur Britten Kenan Maliks nya bok är tankeväckande för dem som tror att ras är början och slutet på allting.
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Lars Åberg: Värdet av ett samhälle 31 mars 2022 Inrikes Krönikor "I en värld som inte är snäll går det inte att låtsas att alla är toleranta och progressiva."
Hur skiljer sig spelvanor mellan kvinnor och män? I samarbete med Onlinepoker.se Sedan den 1 januari 2019 har det hänt mycket på den svenska spelmarknaden. Staten har öppnat upp för att svenska, såväl som internationella aktörer, ska…
Intellektuella – var blev ni av? 23 februari 2022 Kultur Veckans Fokus Offentligheten brukade bestå av intellektuella, i konflikt eller i armkrok med den politiska makten. Sedan försvann till och med begreppet. Vad hände? Johan Hakelius har talat med fem svenska … ja, i brist på bättre – intellektuella.
Årets svensk: ”Rimligt tvivel har börjat tolkas på ett nytt sätt” 26 januari 2022 Aktuellt Årets Svensk Inrikes Sveriges nya jämställdhetsminister är Paulina Brandenberg, som blev utsedd till Årets svensk 2021 i Fokus. Men vem är hon?
Johan Hakelius: Vi lever i de stora idéernas tid – var på din vakt 26 oktober 2021 Krönikor Kultur De stora idéerna har en tendens att göra livet outhärdligt. Var på din vakt mot den som säger att dina tankar är futtiga.
Stina Oscarson samlar ögonblick för att skapa fred 18 oktober 2021 Fokus på Kultur Människor har rätt mycket gemensamt, trots allt. Det är vad Stina Oscarsons liv och gärning handlar om.
David Eberhard: I dagens skola eskalerar hjärntvätten 9 september 2021 Inrikes Krönikor Om du är uppvuxen i Stockholms innerstad och har gått i en medelklasskola har du fått lära dig en massa intressanta saker.
Johan Hakelius: Sverige har stöpts om – det behandlas som en tankeövning 4 september 2021 Inrikes Krönikor Det sjunker inte in att svenska städer har ändrat karaktär. Det är fortfarande som om allt vore en tankeövning.
Mats Holm: I sjukhusets sagovärld umgås man som människor 1 september 2021 Krönikor Kultur Saft, flörtar och fantasier. På sjukhuset blir vi åter människor.
Johan Tralau: Finns inget gott i osanning – tonåringen skrev lydigt ändå 9 augusti 2021 Historia Inrikes Krönikor I skolan får man lära sig om "den vite mannens" påverkan på naturlivet. En cherokesisk myt förmedlar en annan bild.
Anna Björklund: En bitterhet bubblar i folklagren – som i antikens Rom 2 juli 2021 Inrikes Krönikor Skillnaderna i samhället växer snabbt och kontrasterna är mer synliga än någonsin. I antikens Rom möttes den vältrande överklassen av uppror.
Farväl, onkel Sam – kommer ett USA på dekis lämna Väst? 26 juni 2021 Utrikes Veckans Fokus Är USA ett imperium i sönderfall – eller på väg att blomma ut i sin fulla potential? Johan Hakelius minns sitt amerikanska liv.
Alice Teodorescu Måwe: Beröringsskräck möjliggör romska parallellsamhällen 23 juni 2021 Inrikes Krönikor Nyligen uppmärksammades att romska grupper har parallella rättsförfaranden. Svensk offentlighet blundar för frågor kopplade till minoriteter.
En halv grek & en turk: ”Ojämlikheten är vårt största problem” 18 juni 2021 Debatt Krönikor Lider Sverige av ökad ojämlikhet? Om ja, vad är värst – höginkomsttagares inkomster eller utrikesfödda arbetslösa? Markus Kallifatides och Thomas Gür tar sig an frågan från vänster respektive höger.