S-kommunalrådet i Botkyrka: ”Största svartmålningskampanjen någonsin”

Spinndoktorer, pr-byråer och smutskastning. Vad stämmer om stridigheterna i Botkyrka? Fokus har träffat kommunstyrelsens ordförande och en numera politisk vilde – som har två helt olika uppfattningar.

Text:

Bild: TT

Konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka visar inga tecken på att blåsa över. Nu går kommunstyrelsens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) till hårt angrepp mot sin tidigare partikamrat Marcus Ekman, som är ordförande i fullmäktige och tongivande i den grupp av nio fullmäktigeledamöter som nyligen lämnade S och blev politiska vildar. Detta efter en uppslitande strid i vintras då Ebba Östlin (S) tvingades bort från posten som kommunstyrelsens ordförande. 

Fokus träffar Emanuel Ksiazkiewicz i kommunhuset i Tumba. Han säger att Marcus Ekmans ”falang” har orkestrerat en kampanj sedan flera år för att svartmåla motståndare och befästa sina egna positioner. Han säger också att det inte finns någon koppling mellan Ebba Östlins stängning av ABF:s fritidsgårdar i kommunen, hennes avgång och den konflikt som nu råder inom S i Botkyrka. 

– Falangen kring Ebba Östlin har målmedvetet och under flera år försökt att måla upp en svart bild av oss som har ifrågasatt hennes ledarskap, säger Emanuel Ksiazkiewicz som menar att konflikten runt henne egentligen handlar om ”hennes samarbetssvårigheter”.  

Enligt Ksiazkiewicz använde Östlins gruppering en välorganiserad propagandaapparat och tog hjälp av pr-experter.  

– De vill bränna ner oss och ur askan bygga upp sina egna positioner. Deras spinndoktorer har försökt att komma in i våra möteslokaler, eller smugit i korridorerna för att få information. Därigenom har de byggt upp det felaktiga ABF-narrativet och fått media på kroken.  

Han misstänker också att det rör sig om en personlig vendetta som går flera år tillbaka i tiden. Enligt Ksiazkiewicz utmanade Marcus Ekman den dåvarande arbetarekommunens ordförande, Serkan Köse, år 2017 och förlorade den striden.  

– Marcus utmanade även mig som utbildningsnämndens ordförande 2015 och förlorade den striden, säger han.  

– Ge detta tre år, sedan kommer alla att förstå att detta är den största svartmålningskampanj i kommunsverige någonsin.  

Har fakturor betalats till dessa spinndoktorer? 

– Det vet vi inte. De kan ha använt sig av sitt nätverk.    

Finns det en ABF-trogen falang där du ingår? 

– Nej.  

Vad anser du om rapporten som säkerhetsföretaget 2Secure gjorde där det framkom att det har förekommit knark och vapen i ABF-lokalerna samt att anställda har varit kriminellt belastade?  

– Jag vill inte kommentera det eftersom jag är nära vän med ABF Botkyrkas chef och ombudsman. Men sedan jag tillträdde har det inte gått några pengar till ABF.  

Har ni vidtagit repressalier mot dem som var delaktiga i stängningen av fritidsgårdarna? 

– Nej! 

Varför slutade kommundirektören Leif Eriksson och stabschefen Nadina Rosengren? 

– Vi var inte det radarpar man behöver vara för att göra den nystart jag vill göra. Det är inte ovanligt att en nytillträdd ledning agerar så. Vi hade en dialog och kom överens. Nadina slutade innan jag tillträdde.  

Varför slutade den politiska sekreteraren Melissa Besara, som gick ut i media och uttalade sig kritiskt om både er och (Socialdemokraternas partisekreterare) Tobias Baudin?  

– Hon ville plugga. Hon sa att det var jobbigt att kombinera och vi hade flera samtal.  

Och varför slutade Centerpartiets gruppledare Dag Ahlse, som formellt fattade beslutet om ABF:s strypta bidrag? 

– I det politiska mittensamarbetet landade vi i att han inte var en bra samarbetspartner. Det handlar om samarbetssvårigheter, om hur man beter sig mot andra människor.  

Är inte alla dessa avhopp pinsamma för S-ledningen i Botkyrka? 

– Ja, oerhört pinsamt att Birgitta Mörk, Marcus Eklund och deras falang vägrar acceptera demokratiskt tagna beslut. Nu har vi ett knepigt parlamentariskt läge med en mängd vildar i fullmäktige. De borde naturligtvis avgå eftersom de blev tillsatta på socialdemokratiska mandat.  

Marcus Ekman: "Det har varit knäpptyst"

Marcus Ekman ger – inte oväntat – en annan bild av situationen. 

– Det var en bedrift av Socialdemokraterna och samarbetspartierna att vinna valet, trots den skandal som hade briserat med ABF under våren (2022, reds anmärkning). Jag menade att de flagranta brister som hade uppkommit i säkerhetsrapporten om fritidsgårdarna gav stöd för att stänga dem. Det var också total enighet bland partierna i beslutet, säger han till Fokus.  

– Min uppfattning var att kamratskapen var god inom S, utan konflikter, trots att det var tydligt att det fanns en falang av ABF-trogna som motsatte sig beslutet.  

Denna falang, menar Ekman, bestod av Emanuel Ksiazkiewicz, hans kollega i kommunstyrelsen Tuva Lund, samt en rad personer med mycket nära yrkesmässiga band till ABF och samtidigt ett stort inflytande i partiet. Det som hände efter valet i höstas, menar Ekman, kom dock som en blixt från klar himmel.  

Ebba Östlin. Foto: TT

– Onsdagen veckan efter att Ebba Östlin valts till KSO gick ABF-ledningen ut i SVT och krävde hennes avgång med anledning av stängningen av fritidsgårdarna. Detta gav ingen effekt. Två dagar senare skickade Emanuel Ksiazkiewicz ut ett Facebook-meddelande där han går till hårt angrepp mot Ebba Östlin för hennes ledarskap och hanteringen kring ABF. Ytterligare kort därefter väcker ABF:s ordförande Christina Zedell formellt förtroendefrågan mot Östlin i partiet.  

Enligt Emanuel Ksiazkiewicz är ABF-konflikten falsk och stridigheterna bottnar i stället i personkonflikter och samarbetssvårigheter. Han säger även att din falang har använt spinndoktorer för att orkestrera en falsk medial bild av situationen i Botkyrka.  

– Jag tänker inte bemöta dessa anklagelser för de är fullständigt orimliga och det faller på kronologin.  

Vad vill du säga till dem som tycker att du och de övriga avhopparna har agerat oansvarigt?  

– Att hoppa av Socialdemokraterna var bland det svåraste jag har gjort under mitt politiska liv. Men klimatet som uppstod efter beslutet att stänga fritidsgårdarna, och den konflikt som sedan uppkom därav, gjorde det omöjligt att vara kvar.  

Har ni fått något stöd från den socialdemokratiska partiledningen centralt? 

– Redan i diskussionen kring fritidsgårdarna hade vi problem med frågan och sökte stöd centralt, först till partidistriktet och sedan nationellt. Vi har skrivit ett flertal brev, men inte fått något svar alls. 

Är det Magdalena Andersson du riktar din kritik mot, ytterst? 

– Det kanske inte primärt är en fråga för partiledaren, men Tobias Baudin kunde ha reagerat. Det hör till vanligt hyfs att man svarar på upprepade brev, men det har varit knäpptyst, även från partidistriktets ordförande.  

Just nu är det politiska läget känsligt i Botkyrka med nio vildar i fullmäktige som hoppat av från S. Dessutom finns ytterligare en vilde som hoppade av ett av de två mandat som partiet Nyans erhöll i valet förra hösten. Marcus Ekman menar att dödläget är mycket olyckligt för kommunens invånare.  

 – Det senaste året har präglats av stridigheterna. Mycket lite har åstadkommits, vilket är illa då kommunen har många andra problem.  

Nyligen meddelade Moderaterna i Botkyrka att de vill ta över makten och att man har initierat förhandlingar med andra partier. Marcus Ekman, och de övriga som lämnade Socialdemokraterna, har dock ännu inte blivit uppvaktade i frågan.  

Hur tänker du agera om Moderaterna hör av sig? 

– Ingen har närmat sig ännu, men om någon av oss nio avhoppare blir kontaktade har vi kommit överens om att vi meddelar varandra och tar beslut gemensamt.  

Så ni utesluter inte ett samarbete med Moderaterna? 

– Jag säger ingenting i nuläget.  

***