Från talang till världsspelare

Jannik Sinners diskreta charm och kraftfulla spel har tagit tennisvärlden med storm. Inför Australian Opens upplösning frågar ingen längre om – utan när italienaren blir världsetta.

Text:

Bild: AP

Han ser ut som en skolpojke men spelar som en mästare. Den 22-årige italienaren som lyckats få den annars så fotbollsförblindade befolkningen att bänka sig framför teven när det vankas tennis.  Jannik Sinner, född den 16 augusti 2001 i Innichen, i regionen Trentino Alto Adige, också kallat Sydtyrolen.  

”De är ju mer tyskar än italienare där uppe”, fnyser vänner i Rom och Neapel ofta. 

Så att han i hela landet har lyckats nedlägga italienska hjärtan landet säger en del både om Jannik Sinners styrka på tennisbanan och hans lågmälda charm. Årets Australian Open har han inlett i stor stil, påhejad av sina trogna fans, utklädda till morötter eller iklädda stora morotsröda peruker. En hyllning till den gänglige italienaren med den röda kalufsen, under kepsen han bär på matcherna. 

De insatta i tenniskretsar har länge känt Sinners namn men i ATP-slutspelet i Turin i november i fjol blev viskningarna till rop. Publiken på plats jublade vilt när Sinner lyckades ta hem sin första seger någonsin mot kung Novak Djokovic. I finalen fick ynglingen vika sig, när de två möttes igen. Men det stod ändå klart för alla att Sinner gått från talang till världsspelare.  

–   Han är en jättego kille, trevlig mot alla och älskad av alla. Det var roligt att spela mot honom även om hans serve ställer till problem för mig.  Jannik är en av de bästa i världen och det är väldigt svårt att returnera hans servar, sa Djokovic i intervjuer efter finalen. 

Jannik Sinner under semifinalen i Davis Cup. Foto: AP

Några veckor senare bekräftade Jannik Sinner att han verkligen kommit till världstoppen för att stanna – och fick revansch på Djokovic. Dramatiken i tennishallen i spanska Malaga var enorm när italienaren stod emot den serbiske värlsettan i ett läge när denne hade hela tre matchbollar och lyckades vända matchen och vinna. För Djokovic var det den första singelförlusten i Davis Cup på tolv år. Italien vann semifinalspelet med 2-1 och tog sedan hem finalen mot Australien. 

Det var Sinner som spelade huvudrollen och Italien till världsmästartiteln, för första gången sedan 1976. En rörd italiensk tennislegendar, Adriano Panatta, kommenterade allt live i teve. Han var med i Italiens vinnande lag 1976 och är en mycket uppskattad kommentator i teve. Panatta har tidigare varit frän i sina omdömen om Sinner, som han menar haft för lite känsla för landslagets betydelse. Men nu tvekade Panatta inte när han med eftertryck konstaterade: 

–     Just nu är Jannik Sinner nummer ett i världen! 

På den officiella världsrankingen är 22-åringen dock ännu på fjärde plats, efter Djokovic, Alcaraz och Medvedev. Historiskt delar han den placeringen med just Adriano Panatta på hemmaplan. Inga italienare har varit högre rankade. 

–     Sinner kommer att bli även officiell världsetta, säger Panatta, som alltså räknar med att bli omkörd. 

Adriano Panatta umgicks under glansdagarna på nattklubbarna med Björn Borg och andra vackra guldgossar på touren (även playboyen Panatta har varit ihop med sångerskan Loredana Berté, långt innan hon gifte sig med den svenske världsstjärnan). Grabbarna levde det ljuva tennislivet fullt ut. På samma sätt som den unge Boris Becker, som var ännu yngre än Sinner då han slog igenom. Men tysken tappade fokus med alla kvinnoaffärer, skandaler och konkurser. Förutom den röda hårfärgen har Jannik Sinner inget gemensamt med den forne tennisstjärnan.  

Italienaren lever ett annat slags liv. 

–     Sinner drack inget vin och åt bara rent kött båda kvällarna och grillade grönsaker. Han betalade för alla i sällskapet och var mycket trevlig, berättar personalen på lyxkrogen Vittoria i Turin som hade Sinner som middagsgäst två kvällar under ATP-turneringen i november. Medan Medvedev under veckan i Turin unnade sig tryffel och Djokovic kantarellpasta var det alltså en mer spartansk meny som gällde för Jannik Sinner – och inget skålande. 

–  Hans disciplin är en del av hans storhet. Men han är inte tråkig. Han är väldigt god vän med de andra i Davis Cup-laget, inte minst med Lorenzo Sonego, och andra på touren, säger Federica Cocchi. 

Hon är tennisexpert på Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning och har bevakat Sinner i flera år. 

–  Det är aldrig något festande eller skandaler och skriverier om Sinner. Och han håller inte på en massa med sociala medier och visar upp sig. Han har en flickvän, Maria Braccini, och vi har bara sett henne en gång offentligt, på Stadio San Siro när Milan spelade. Sinner är stor Milan-supporter och pratade med Zlatan som också var där. 

Två vinnarskallar som genast fann varandra. 

–  Vi är ju många som länge vetat att Jannik är en enorm talang. För två år sen bytte han tränare, från Riccardo Piatti, som tränat honom sen han var 13 år, till Simone Vagnozzi och Darren Cahill, säger Federica Cocchi och fortsätter: 

–  Det har lett till att han tagit ett stort steg framåt. Han har förbättrat sitt spel och sin serve och lärt sig vara mer aggressiv och gå mer fram mot nätet. 

Det Sinner fortfarande måste förbättra är bland annat fysiken. Han är 1,88 lång och väger 78 kilo och behöver lägga på sig mer muskler. 

–  Han får inte förlora i snabbhet men han måste bli starkare och också få mer uthållighet. Nu är han som bäst i matcher på tre set. När det går till fem set tar han mer stryk än till exempel ett fysiskt monster som Djokovic. Sinner blir tröttare och behöver också mer återhämtning, säger Cocchi. 

Jannik Sinners främsta styrka är serven och snabbheten anser hon – och det starka psyket. 

–  Att klara att hålla emot när Djokovic hade tre matchbollar, det är inte många som gör det, då är du oerhört stark mentalt, i synnerhet för att vara så ung, säger hon. 

Att Sinner vid blott 14 års ålder fick flytta hemifrån, till Bordighera i Ligurien, för att kunna träna med Riccardo Piatti, gjorde honom vuxen fort. Hans pappa Hanspeter driver en restaurang i Tyrolen och mamman Siglinde har jobbat som servitris. Jannik Sinner berättar i en intervju med Gazzetta dello Sport om hur föräldrarna lärt honom att bita ihop. 

–  Jag saknade hemmet och bergen och snön, allt. Och jag kände mig ensam. Men när jag ringde hem och beklagade mig sa mamma och pappa bara att jag skulle vara tacksam som fick hålla på med tennis som jag älskar. De sa åt mig att tänka på hur många som har jobb de avskyr men måste gå dit varje dag. Jag tackar mina föräldrar för allt, säger Sinner och fortsätter: 

–  Jag vill bli nummer ett i världen, jag tror att det är alla tennisspelares dröm. Jag vet hur många uppoffringar det kommer att kräva men jag ska nå dit. 

För italienarna, som kallar Sinner il ragazzo dei sogni, drömkillen, finns inga tvivel – han kommer att uppfylla både sina och folkets drömmar. 

***