Bianca Jagger om att förbättra världen

Text: Emma Härdmark

Bild: Scanpix

Du är född och uppvuxen i Nicaragua, hur har det påverkat vad du gör i dag?

– Det är ett direkt resultat av mina erfarenheter därifrån. Som tonåring såg jag Somozas nationalgarde utöva terror mot civilbefolkningen. Jag kände mig helt maktlös eftersom allt jag kunde göra var att delta i studentdemonstrationer.

– Då bestämde jag mig för att jag aldrig skulle känna mig så maktlös igen inför vidrigheter som begås utan respekt för mänskliga rättigheter eller civila rättigheter.

Sedan du började engagera dig, vad har berört dig mest?

– Av allt jag varit med om i mitt liv är orättvisa mot barn det värsta. Att se oskyldiga barn lida, till exempel när jag träffat barn som utsatts för sexuellt utnyttjande, är otroligt påfrestande.

– Barnen är krigets verkliga offer, och det är först och främst deras talan jag för.

Tycker du att fler borde använda sitt kändisskap till att driva viktiga frågor?

– Det har de en skyldighet att göra. Men det krävs mer än bara ett fototillfälle.

– Både Bob Geldof och Bono skadade kampanjen Making Poverty History. De lät sig förföras av att umgås med statschefer. Tillsammans med Tony Blair och George Bush utgjorde de en klubb för inbördes beundran bestående av rockstjärnor och män som skulle vilja vara det.

Vilken är den största utmaningen för dagens samhälle?

– Vi är vid ett vägskäl i den mänskliga historien. Vi står inför aldrig tidigare upplevda hot, både när det gäller den mänskliga säkerheten och miljön. Vi har också gått in i en farlig period i världspolitiken, där politiker inte ställs till svars för sina svek och misslyckanden.

Nicaragua har tagit emot miljarder dollar i bistånd, men är fortfarande ett av världens fattigaste länder. Varför?

– I dag hotas mitt hemland av president Ortegas diktatoriska ambition, han missbrukar makten och stör den demokratiska processen. Han har nyligen förbjudit de två oppositionspartierna.

– Jag har skrivit ett brev tillsammans med Noam Chomsky och Salman Rushdie om att det måste få ett slut. Men det brevet fick ingen respons alls hos regeringen, det är anmärkningsvärt.

I november 2009 ska nästa Kyotoprotokoll undertecknas. Vilka förväntningar har du?

– Med tanke på hur nära det var att det inte blev något Kyotoprotokoll så är jag nog inte ensam om att vara nervös. Men det behöver inte bli ett misslyckande. Det är framför allt viktigt att vi inte låter oss begränsas av vad våra regeringar är beredda att göra, utan lyssnar till det forskarna anser att vi måste göra för planetens överlevnad.

Hur klimatkompenserar du?

– Jag promenerar så mycket jag kan, jag åker kollektivt och jag har inte ens någon bil. Hemma är jag besatt av att spara energi – jag lämnar inga apparater i stand-by, sänker inomhusvärmen och stänger ofta av den helt, och jag använder aldrig luftkonditionering.

Du ska ta med dig en massa barn till G8-mötet i Japan. Varför?

– The World Future Council, som jag leder, ska överlämna brev, teckningar och målningar till världens ledare. Nästa vecka ska vi träffa delegater på japanska ambassaden för att överlämna de första breven.

Vilken av de amerikanska presidentkandidaterna tror du har bäst förutsättning att förändra världen?

– Barack Obama. Jag tror att han kan få till stånd riktig förändring i USA och därmed i hela världen. Jag hoppas att han drar tillbaka de amerikanska styrkorna från Irak och tar avstånd från George W Bushs katastrofala utrikespolitik.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Världen har kommit till ett kritiskt ögonblick – både ekonomiskt och miljömässigt. Den väg vi väljer nu kommer att avgöra planetens framtid. Det enda som är helt säkert är att vi måste genomföra fundamentala förändringar i vårt energisystem, med ökat fokus på kraftigt sänkta, för att inte säga noll, koldioxidutsläpp. Vi måste lära oss att leva utan fossila bränslen en vacker dag – varför inte börja redan nu?

Detta har hänt

Bianca Jagger, 58 år, föddes i Nicaragua som Bianca Pérez-Mora Macías. I dag bor hon i London. 1971–79 var hon gift med Mick Jagger, under de åren blev hon ikon för det glassiga jet set-livet.

Sedan dess ägnar hon all sin tid åt frågor om mänskliga rättigheter och kampen mot krig. I dagarna samlas världens maktelit till ett informellt toppmöte på Tällberg Forum. Bianca Jagger är en av talarna.

I en tidigare version av den här artikeln angav vi det nedsättande påståendet att Bianca Jagger hade ridit in naken på en häst på Studio 54. Det stämmer inte. Hon var klädd i en lång klänning och red inte heller in på klubben. Hästen, som leddes in på klubben,  var en del i firandet av hennes födelsedag och när hon satte sig på den togs fotografier av detta. Fokus ber Bianca Jagger om ursäkt för den skada som felet kan ha åsamkat henne eller hennes familj. 

Läs den oklippta intervjun med Bianca Jagger.