Demokraternas jakt på en utmanare till Trump – är Joe Biden svaret?

Text:

Enligt preliminära resultat har förra vicepresidenten Joe Biden fått ihop 453 delegater, medan senatorn Bernie Sanders kommer på andra plats med 382 delegater. Men det är fördel Sanders i den största delstaten Kalifornien. Totalt står 1 357 delegater på spel. För att säkra kandidaturen krävs stöd av minst 1 991 delegater vid omröstningen på partikonventet i sommar, av totalt 3979 delegater.

Så nyligen som för tio dagar sedan ansågs Bernie Sanders vara i det främsta ledet. Även Michael Bloomberg, som gett sig in i matchen relativt nyligen, och efter stora reklamköp (över 400 miljoner dollar) ansågs ha potential att bli partiets kandidat.

Nu är det klart att Biden är i det främsta ledet – trots att hans kampanj för några veckor sedan ansågs ha tappat styrfart efter förlusterna i delstaterna Iowa och New Hampshire.
– Än har de inte begravt mig, sa Joe Biden på valvakan i Los Angeles.

Redan i lördags skördade han en smärre seger i valet i South Carolina.

Inom Demokraterna ryms flera uppfattningar om vem som kan tänkas vara bästa kandidat: en som både kan utmana Donald Trump, men också en som är mer vänsterlutande än tidigare kandidater. Biden för en traditionellt inriktad politik för demokraterna medan Sanders står för en förnyelse och söker även en politisk revolution som ska förnya amerikansk inrikespolitik.

LÄS OCKSÅ: Fokus förklarar: Det händer i Syrienkriget just nu

Supertisdagen speglar nu vad som efterfrågas och Biden skördar framgångar även i delstater där Sanders lagt mer pengar och varit mer välorganiserad.

De kvarvarande aspiranter är Elizabeth Warren, Tulsi Gabbard och Michael Bloomberg, som alla är lämnats långt efter i resultaträkningen.

Mycket tyder nu på att kampen framöver står mellan Joe Biden och Bernie Sanders. Men vem kan tänkas ha bäst förutsättningar att utmana sittande president Donald Trump?

Vox chefredaktör Ezra Klein anser att Sanders gör en felbedömning i att utmåla demokratiska utmanare som fiender. En strategi som med andra ord stärker Bidens kandidatur mer än vad det hjälper Sanders.

Vid partikonventet 13-16 juli 2020 väljer Demokraterna sin kandidat. Just nu pekar det mesta på att det blir förra vicepresident Joe Biden som utmanar Trump. Men amerikanska politik har överraskat tidigare.

LÄS OCKSÅ: Supertisdagar genom historien