Flyttade från USA till Sverige 2003: »Jag känner inte igen mitt land längre«

Text:

Bild: MARC FEMENIA

Som för så många andra var det kärleken som förde Adrian Smith utomlands. Han träffade sin blivande fru i norra Kalifornien, och sedan var det hon – och äventyret – som förde honom till Sverige 23 år gammal.

Det var 17 år sedan, och att komma till Sverige var en ögonöppnare för honom på många sätt, berättar Adrian Smith. George W Bush var USA:s president, och Irakkriget hade nyligen inletts. I hans SFI-klass studerade många irakier som hade tvingats fly i samband med invasionen. Det gick till och med ett rykte om att någon i grannklassen hade varit Saddam Husseins livvakt.

– Jag fick se vilken effekt amerikansk utrikespolitik får. När man befinner sig i USA påverkas  man inte så mycket av vad som händer utomlands. Ekonomiskt möjligtvis, men inte personligen. Här satt jag med personer som hade tvingats fly Irak.

Adrian Smith har, som han säger, en konservativ bakgrund. Det finns militärer i släkten på båda föräldrarnas sida. Att växa upp på en militärbas innebär traditionellt sett att man har republikanska värderingar – och det hade även Adrian Smith i ung ålder.

– Men mina åsikter har ändrats mycket. När man lämnar den amerikanska konservativa bubblan och kommer till ett »socialistiskt« land märker man att det inte bara finns ett sätt att se på saker.

LÄS OCKSÅ: Allt fler utlandsamerikaner poströstar: »Trumps vinst har aktiverat väljarna«

Nu betecknar han sig som demokrat, och hur hemlandet har utvecklats sedan han flyttade är inget han glädjs åt.

– Ska jag vara ärlig så är det väldigt svårt för mig att känna igen mitt land. När jag bodde där fanns det mer utrymme för politisk diskurs, mer utrymme för skillnader. Nu finns det en tanke om att det råder ett kulturkrig, och en vi-mot-dem-mentalitet – idéer som är väldigt främmande för mig.

Inom familjen går det bra att prata politik – där finns viljan att diskutera – men i övrigt är han försiktig med att ta upp politiska ämnen när han är på besök i Kalifornien. Han har blivit kallad socialist och kulturmarxist för att han anammat svenska värderingar, säger han.

Vad som ligger bakom polariseringen i USA vet han inte. Är Donald Trump en orsak eller ett symtom?

– Trump har inte hjälpt, han har snarare gjort det värre, men jag tror inte att han har tagit de här tankarna ur tomma luften. Det fanns en liten brasa, och han har fortsatt hälla bensin på elden, säger Adrian Smith.

Du flyttade hit för 17 år sedan, var kommer USA att befinna sig år 2037?

– Jag hoppas att USA kan hitta tillbaka till någon form av anständighet. USA har haft mardrömsperioder tidigare, men har lyckats växa som nation.

***

Här kan du läsa om amerikaner som bosatt sig i Sverige – och nu ska poströsta:

Elizabeth Dacey i Sollentuna: »Skulle kunna ta Bush på livstid i det här läget«

Därför röstar han på Joe Biden: »Det bästa av två ganska dåliga alternativ«

Lämnade USA för 20 år sedan: »Trump tvingar mig att välja sida, vilket är synd«

Flyttade från USA till Sverige 2003: »Jag känner inte igen mitt land längre«

Allt om USA-valet 2020: Blir Trump eller Biden vald som president?