Abortlagen ryker – om eliten får välja

Text:

Det skulle kunna vara upptakten till ännu ett chockerande valresultat för moderna, liberala eliter.

År 1983 röstade nära 70 procent för ett tillägg i den irländska konstitutionen som i praktiken gjorde det omöjligt att få en laglig abort i Irland. Nästa veckas folkomröstning handlar om att ta bort det tillägget. Blir det ett ja kommer det irländska parlamentet, oireachtas, antagligen att besluta om fri abort upp till 12:e veckan och med läkares tillåtelse upp till 24:e veckan.

När folkomröstningen utlystes hade jasidan en betryggande majoritet, på kring 60 procent. Färskt i minne fanns även folkomröstningen 2015, då drygt 62 procent röstade för det 34:e författningstillägget, som legaliserade samkönade äktenskap. Lagarna som gällde preventivmedel och skilsmässa hade redan liberaliserats. Kvar i det moderna städarbetet var bara abortlagstiftningen.

En lång rad kändisar, som skådespelerskorna Saoirse Ronan och Courteney Cox, folksångerskan Mary Black och, givetvis, U2, har alla uttalat stöd för ett ja.

Vid sidan av frågans vikt för de närmast berörda är det just på det sättet folkomröstningen måste förstås. Det finns en massiv majoritet för att avskaffa abortförbudet inom Irlands offentliga eliter. De två stora partierna, liberalkonservativa Fine Gael och republikanska Fianna Fáil, låter sina representanter följa sitt samvete i frågan, men alla tyngre ministrar i Fine Gael stöder ja-kampanjen.

Inom Fianna Fáil är splittringen större, men Sinn Féin, Labour, De gröna och resten av partierna är alla för ett ja. Inom de traditionella medierna dominerar ja-sidan helt, med endast ett par kolumnister som undantag. En lång rad kändisar, som skådespelerskorna Saoirse Ronan och Courteney Cox, folksångerskan Mary Black och, givetvis, U2, har alla uttalat stöd för ett ja. Amnesty international stöder ja-rösten, och George Soros stiftelse har skänkt pengar till ja-kampanjen.

År 1983 röstade nära 70 procent för ett tillägg i den irländska konstitutionen som i praktiken gjorde det omöjligt att få en laglig abort i Irland. Foto: Artur Widak/AFP

Det finns en tydlig underton av att den irländska abortlagen är genant. Den har blivit den sista symbolen för kulturkampen mellan liberal modernitet och traditionell katolicism. För på nej-sidan finns förstås den katolska kyrkan, även om den varit ytterst tillbakadragen. Alltför många skandaler har skakat kyrkan på Irland för att den ska vara en effektiv avsändare, särskilt till yngre väljare. Nej-kampanjen drivs huvudsakligen av lekmän. Många av dem kvinnor.

Frågans totemstatus lockar internationella opinionsmakare, men inte utan problem. De 25 000 dollar Soros Open society foundation gav till ja-sidan förklarades vara en olaglig utländsk inblandning och fick betalas tillbaka. Och i förra veckan meddelade Google att de helt skulle stoppa annonser som gällde folkomröstningen. Facebook stoppar alla annonser med annat ursprungsland än Irland.

Erfarenheten i folkomröstningen om samkönade äktenskap var att de flesta av de osäkra till slut röstade nej.

Det är första gången Google gör något sådant. Ja-sidan välkomnar initiativet, medan nej-sidan beskriver det som ett sätt att rigga valresultatet. Nej-sidan har satsat hårt på sociala medier, för att väga upp övervikten för ja-röster i den officiella offentligheten. Många har dragit slutsatsen att Google egentligen inte testar en ny, genomtänkt strategi, efter all kritik om att plattformen har gjort sig till ett redskap för påverkanskampanjer. Misstanken är istället att Google sett att utgången i omröstningen blivit allt osäkrare. Skulle nej-sidan oväntat vinna, vore det en belastning i de liberala grupper som är  kärnpubliken.

Abortlagen har blivit den sista symbolen för kulturkampen mellan liberal modernitet och traditionell katolicism. Foto: Artur Widak/AFP.

De senaste opinionsmätningarna ger fortfarande ja-sidan kring 45 procent, med ett försprång på cirka tio procentenheter. Men det betyder att nära 20 procent är osäkra. Erfarenheten i folkomröstningen om samkönade äktenskap var att de flesta av de osäkra till slut röstade nej. Skulle de göra det även denna gång blir det ett nej till liberalare abortlag. Klarar nej-sidan av en sådan vändning, utan att kunna annonsera i sociala medier?

De flesta tvivlar. Men så minns de Brexit. Och Trump.