Den skrattande kandidaten

Trots att motståndarna försöker fiaskostämpla efter hans olyckliga garv under översvämningarna i hans hemtrakter är Armin Laschet favorit till att ta över som Tysklands näste förbundskansler.

Text: Jan Lewenhagen

Det är dags att lära känna herr Laschet, den skrattande kristdemokratiska kanslerkandidaten från Aachen. Det mesta talar för att han efter det tyska valet i september blir Tysklands nästa kansler – trots allt.  

 ”Kann er Kanzler” är frågan de tyska väljarna ställer sig innan de droppar valsedeln i urnan. Fixar han jobbet? De senaste två åren har Armin Laschet onekligen fått chansen att ge prov på sin kanslerfähighet, först i samband med pandemin, sedan kom sommarens extrema översvämningar i Laschets hembygd. Han är sedan fyra år regeringschef i Tysklands största delstat Nordrhein-Westfalen med 18 miljoner invånare. 

Förmodligen är inte ens de mest entusiastiska Laschet-anhängarna benägna att ge honom högsta betyg för krishanteringen, medan belackarna snarare har ett ”fiasko” på tungan. De tänker på de förödande bilder från Erftstadt som for över världen fredagen den 17 juli.  

ARMKN LASCHET BESÖKTE den hårt drabbade staden tillsammans med den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier för att ta del av förödelsen. Steinmeier berättade med gravallvarlig min om sina inryck för journalisterna. 

Femton meter bakom stod Laschet med sitt anhang utom hörhåll för presidenten. Någon i sällskapet sa uppenbarligen något roligt, Laschet skrattade glatt och länge. 

Att skratta vid fel tillfälle kan alla göra sig skyldiga till och skratta var verkligen inte det enda Laschet gjorde under katastrofdagarna; han pratade med drabbade, han organiserade hjälpinsatser och stödpengar, han höll tal och hittade med tiden rätt tonfall. Fast den skrattande Laschet riskerar att bli bilden som dröjer sig kvar. 

Inte heller pandeminhanteringen gick Laschets väg eftersom Markus Söder, regeringschef i Bayern, krokade arm med Merkel och slog in på en strikt lockdown-kurs.  

Laschet ville för sin del väga in vilka oönskade bieffekter som nedstängningar kunde få för unga som inte fick gå i skolan eller för dem som blev av med jobbet.  Laschets ansats påminde om den linje Folkhälsomyndigheten drev i Sverige. I kontrast till det handlingskraftiga tandemet Merkel/Söder framstod Laschet som lam och svag.  

Ändå – den som är rädd om sina pengar bör nog satsa dem på Laschet den 26 september. De gröna kan visserligen få ny vind i seglen i spåren av de extrema skyfallen och har i Annalena Baerbock en kanslerkandidat som får Laschet att se gammal och trött ut. Klimatfrågan står dock sedan tidigare högt på de tyska väljarnas lista och Baerbock har sedan hon blev korad till kandidat snubblat på sig själv. Hennes CV visade sig vara aningen friserat och i en nyutgiven bok har hon plankat några texter utan att ange källorna, visserligen inget kontroversiellt, plagiat har ändå en besk klang i Tyskland efter alla doktorshattar som flugit av fuskande ministrars huvuden. 

SOCIALDEMOKRATERNA TYCKS FÖR SIN DEL ha frusit fast runt 15 procent i mätningarna. Partiets profil är oskarp sedan två vänsterpolitiker valts att leda partiet samtidigt som högersossen Olaf Scholz är kanslerkandidat. 

Armin Laschet alltså som den nye efter 16 år med Merkel. Han har alltid varit en Merkel-man, med honom blir det ett ”weiter so” säger de kritiker som vill ha något helt nytt.  

Merkel och Laschet har bägge sin hemvist i CDU:s liberala mittfåra, deras ledarstil är modererande, inte polariserande. De trivs bäst med kompromissen. 

Ändå är olikheterna frapperande.   

Angela Merkel var och är outsidern. Prästdotter i det kristendomsfientliga DDR, ensam kvinna bland forskarna på Vetenskapsakademin i Östberlin, protestant och kvinna i ett CDU präglat av katolska män. I dag är Merkel en solitär i tysk politik, utan tillhörighet i något läger. Merkel är Merkel. 

Armin Laschet befinner sig i hjordens mitt, djupt förankrad i sin hemstad Aachen där han bor i ett radhus tillsammans med sin hustru Susanne, beläget i samma stadsdel som föräldrahemmet och inte långt från den katolska kyrka som var navet som allt rörde sig kring under uppväxten. 

Om Merkels ungdom var präglad av en stängd gräns i form av en grå Berlin-mur kunde Armin Laschet cykla runt med sina tre bröder och klura på om de befann sig hemma i Västtyskland eller om de förirrat sig till Belgien eller Nederländerna. Det spelade ingen roll. Allting var öppet och nära. 

ARMIN LASCHETS FAR HEINTZ var från början gruvarbetare, en av hjältarna i underjorden som skyfflade fram det kol som skapade det tyska välståndet. Något finare yrke kunde man inte ha, mytomspunnet och besjunget. Heinz Laschet var på plats för tre år sedan när hans son med tårar i ögonen ledde ceremonin som stängde Ruhr-områdets allra sista kolgruva.  

Angela Merkel är känd för sin hårda arbetsdisciplin och pliktkänsla. Armin Laschet är också en hårt arbetande ministerpresident med en till bredden fylld kalender. Skillnaden är att Laschet så gott som alltid kommer för sent till sina träffar medan sen ankomst är en styggelse i Merkels ögon. Ordning och reda är inte riktigt Laschets grej. De tyska journalisterna Tobias Blasius och Moritz Küpper skriver i sin nyutkomna Laschet-biografi att regeringschefens skrivbord är omtalat för sin röra. 

Däremot älskar han att klä ut sig i konstiga hattar och kläder för att fira karneval, medan Merkel ogärna släpper loss i det offentliga.  

Angela Merkel kan räkna de val hon förlorat på den ena handens fingrar. Armin Laschet har lidit många nederlag och har ändå på något vis alltid kommit tillbaka.  

INFÖR VALET AV EN NY CDU-ORDFÖRANDE var det inte många som trodde att han skulle ha en chans mot den självsäkre Friedrich Merz – driven av en djupt känd revanschlust efter att ha blivit utmanövrerad av Merkel för mer än ett decennium sedan och uppbackad av tunga namn i partiets konservativa läger. 

Laschet vann ordförandevalet i januari.  

Nästa prövning för Laschet var att ställas mot Bayerns äregirige Markus Söder. Nu gällde det vem som skulle bli systerpartierna CDU och CSU:s kanslerkandidat. De flesta kommentatorer var eniga: Söder var den starkare kandidaten. Opinionsmätningarna sa detsamma. 

Laschet höll emot och släppte inte fram Söder, det kunde han göra eftersom CDU är det stora partiet av de två. Det krävdes ändå något att stå emot trycket. 

Det förändrade bilden av Armin Laschet. Han kanske inte är så vek som alla tror, han kanske kan kansler – trots allt. 

JAN LEWENHAGEN  

Fakta/Armin Laschet, 60 år 

i Aachen några kilometer från gränsen till Nederländerna respektive Belgien. Gift med en kvinna som han lärde känna i tidig ålder och far till tre utflugna barn. 

Utbildad jurist, verksam som journalist fram till 1994.  

CDU-medlem sedan 1979. Förbundsdagsledamot 1994–1998, ledamot av Europaparlamentet 1999–2005. 

Tysklands förste integrationsminister sedan CDU sensationellt vunnit delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen 2005.  Regeringschef i samma delstat sedan 2017.