»Cirkus Ford« på ny toppost

Text:

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har inte bara ett ord- och handelskrig med USA att bekymra sig över efter G7-mötet. Förra veckans valresultat i Ontario, med 14 miljoner invånare, oroar den liberale ledaren.

Liberalerna som styrt provinsen i 15 år gör sitt sämsta valresultat någonsin, med 19,6 procent, och får bara sju ledamöter i Ontarios parlament.

Vinnaren Doug Ford kommer från »en av de mest ökänt dysfunktionella politiska familjerna på jorden«, som en kommentator uttrycker det. Brodern Rob Ford var Torontos skandalomsusade borgmästare som avsattes 2014, och avled i cancer 2016. Doug var hans främste rådgivare och försvarare. Många undrar nu vad Dougs styre ska leda till.

»Spänn fast säkerhetsbältena Ontario, för Doug Ford sitter vid ratten. Och om han är som andra populister kan ni förvänta er en skakig färd«, skriver tidningen Macleans.

Valsegern blir ännu mer anmärkningsvärd med tanke på att Fords valkampanj inleddes för bara tre månader sedan.

– Ju mer av en cirkus kampanjen blev, och ju mer det handlade om Fords cirkus, desto bättre gick det för honom, menade liberale partistrategen David Herle.

Doug Ford har lovat sänkta skatter (men att de offentliganställda ska ha kvar jobben), sänkta elpriser och kortare väntetider i sjukvården. Han har också lovat att ändra den utökade sexualundervisning i skolorna som hans liberala föregångare, Kathleen Wynne, införde. »Det ska vara mer åldersanpassat och bara ske med föräldrarnas medgivande«, anser Ford.

Han gjorde också stor sak av förslaget att låta öl och vin säljas i vanliga butiker. Ontario har monopol på att sälja vin och sprit i de provinsägda LCBO-butikerna och provinsen reglerar försäljningen i speciella ölbutiker.

Däremot är han mer njugg till den liberala federala regeringens arbete med att avkriminalisera marijuanahandeln. »Vi måste vara super, super, supernoga i en reglering av denna marknad«, förklarade han under valrörelsen.

Är det en populist som tar över? Allt kanadensarna vet är att »Ford Nation« alltid är oförutsägbar.

»Kanada har varit immunt mot populism fram till nu. Kanske för att vi inte drabbades lika hårt av finanskrisen 2008 som andra och att vi av historiska och geografiska skäl har mindre oro inför migration«, skriver Macleans kolumnist Stephen Maher.

Liberalerna kom till makten i Kanada genom valet 2015 och behöll länge en stabil ledning i opinionen över sin främsta konkurrent, högerpartiet Progressive conservatives.

Men i mätningarna under 2018 har skillnaden planat ut. Och i valet i Ontario är Liberalerna inte ens näst största parti. Socialdemokratiska NDP får 33,6 procent av rösterna, även om det inte ger mer än 40 mandat i provinsparlamentet.

I 85 valkretsar blev Liberalerna tredje största parti och med bara sju mandat har det inte ens status som officiellt parti. Det begränsar Liberalernas representation i utskott liksom möjligheterna att ställa frågor i parlamentsdebatterna.

Fast de flesta funderar nog mest på vad som händer när en ny Ford nu tar plats på en ännu tyngre politisk post än förra gången.

– Han kan antingen agera som en premiärminister och stå för sina beslut eller så kan han bete sig som den där killen vi brukade se i Torontos stadshus, konstaterar Stephen Maher.