Eliten bakom rödskjortorna

Text: Mattias Sköld, Bangkok

Bild: Wason Waintchakorn/scanpix

Rödskjortan Yanitha Sanitrak har sovit på gatan med en millimetertjock flätad plastmatta som underlag i snart sju veckor. Ändå är den 37-åriga risbonden från provinsen Utharadit säker på att belägringen av Bangkok snart ska ge resultat.

– Vi är små men vi är många, till slut måste regeringen lyssna på oss, säger hon.

Hundratusentals rödskjortor har deltagit i de senaste veckornas protester. Den mediala bilden av demonstranterna är att de är fattiga bönder från landets norra och nordöstra delar.

Men det finns också en helt annan sorts rödskjortor. Det är de som kan bli revoltens verkliga vinnare, enligt Parinya Thevanarumit, professor i statsvetenskap vid Bangkokuniversitetet Thammasat:

– De rödas ledare tillhör samhällets toppskikt och kommer att få höga positioner om ett Thaksin-vänligt parti vinner nästa val. Det är mer osäkert vad fotfolket kan tjäna på ett maktskifte. Bönderna kommer fortfarande att befinna sig längst ner på samhällsstegen.

Den kamp som pågått i Bangkok under våren beskrivs ofta som motsättningar mellan land och stad. Men striden handlar i lika hög grad om Thailands två konkurrerande ekonomiska och politiska krafter.

Å ena sidan affärsmän och politiker som gjorde sig en förmögenhet under Thaksin Shinawatras sex år vid makten. Å den andra landets gamla elit: det rojalistiska Demokratiska partiet, militären och kungahuset.

– Det var ingen tillfällighet att rödskjortorna återupptog sina demonstrationer ett par veckor efter domen mot Thaksin den 26 februari, säger Sompop Manarungsan, professor i nationalekonomi vid universitetet Chulalongkorn i Bangkok.

Thaksin Shinawatra var premiärminister mellan 2001 och 2006. Då gynnades hans egna företag Shin Corporation med statliga kontrakt och fördelaktiga myndighetsbeslut. Men också andra toppar inom administrationen, polisen och armén – ofta gamla vänner – tjänade en förmögenhet.

Den 26 februari i år slog Thailands högsta domstol slog fast att Thaksin hade missbrukat sin ställning som premiärminister. 10 miljarder kronor, halva Thaksins förmögenhet, beslagtogs efter domen. I den nyrika krets som har Thaksin att tacka för sin framgång var det många som fick skrämselhicka.

Enligt professor Sompop Manarungsan är det förklaringen till att rödskjortorna på rekordtid lyckades bygga en fullfjädrad apparat för politisk påtryckning.

– De här personerna är rädda för att bli av med allt, eller i varje fall hälften, av vad de tjänade under Thaksins sex år vid makten.

På några veckor har rödskjortorna lyckats försvaga premiärminister Abhisit Vejjajivas regering. Den blodiga drabbningen den 10 april och granatattacken för en vecka sedan har ytterligare krympt premiärministerns handlingsutrymme.

På sikt vill rödskjortorna minska domstolarnas betydelse. Domen mot Thaksin i februari var enligt de röda bara ett i mängden av politiskt motiverade domstolsbeslut mot dem.

Den pågående juridifieringen av thailändsk politik har stöd från de konservativa gulskjortorna, som anser att domstolarna bör få den stabiliserande roll som monarken ofta har haft i landets stormiga politik.

Händelser som skapade bråken

September 2006
Premiärminister Thaksin Shinawatra avsätts i en militärkupp efter omfattande kritik om korruption och maktmissbruk.

December 2007
Folkmaktspartiet, som står Thaksin nära, vinner valet. Partiledaren Samak Sundaravej blir premiärminister.

September 2008
Sundaravej tvingas avgå efter ett beslut i högsta domstolen. Somchai Wongsawat, svåger till Thaksin, blir ny premiärminister.

December 2008
Högsta domstolen fattar ett beslut som innebär att Wongsawat avsätts. Abhisit Vejjajiva, partiledare för Demokratiska partiet, blir premiärminister med stöd av militären.

Februari 2010
Högsta domstolen fäller Thaksin Shinawatra för att ha missbrukat sin maktställning under tiden som premiärminister.

Mars 2010
Rödskjortorna som är lojala mot Thaksin inleder protester i Bangkok och kräver att parlamentet omedelbart ska upplösas.