Flyktingchartern till Belarus stoppas

EU:s hot om sanktioner har fått flygbolag efter flygbolag att stoppa personer från Syrien, Irak och Jemen som vill flyga till den belarusiska huvudstaden.

Text:

Bild: Leonid Shcheglov/AP

Flyktingtrafiken till Minsk är på väg att ebba ut. 

Tidigare under hösten har trafiken varit desto tätare. Den tyska dagstidningen taz, oberoende röd-grön, har kartlagt flygtrafiken från början av juli till och med den 10 november. Under den perioden hade 625 plan från Mellanöstern landat på Minsks internationella flygplats, belägen tre mil öster om huvudstaden. 

Jämfört med hur det var året före pandemin är det närmast en fördubbling av trafiken.

Mer än hälften av flighterna, 383 stycken, avgick från Istanbul. Näst flest flighter gick från Dubai, resan norrut från Persiska viken tar drygt fem timmar.

Explosionen hängde samman med att resebyråer i Mellanöstern började annonsera om resor med destination EU – en enkel flygbiljett till Minsk, sedan transport med buss eller taxi till den polska gränsen och snart hägrade Tyskland för den som var beredd att vandra och stå ut med lite umbäranden. Olika uppgifter har cirkulerat om hur dyrt paketet varit inklusive turistvisum. 

Hittills i år har runt 7 000 personer kunnat vittna om att de verkligen kommit till Tyskland på detta sätt, vilket inte gjorde saken sämre för resebyråerna. Sedan kom taggtråden och de polska gränspoliserna. 

Det har funnits direktlinjer från såväl Bagdad som Beirut. 

Det syriska bolaget Cham Wings, enligt uppgift med en släkting till diktatorn Bashar al-Assad som ägare, öppnade en direktlinje från Damaskus i september. Den ställdes in i lördags.

Det har också förekommit charterflyg från Erbil i norra Irak.

Det statliga belarusiska flygbolaget Belavia har varit synnerligen aktivt, inte minst när det gäller trafiken från Istanbul och Dubai.

I fredags meddelade dock bolaget, med hänvisning till de turkiska myndigheterna, att personer från Syrien, Irak och Jemen inte skulle tillåtas borda planet i Istanbul. De som redan hunnit köpa biljetter skulle få sina pengar tillbaka utan avdrag.

Två dagar senare, i söndags, riktades samma meddelande till resenärer från Dubai, nu med hänvisning till myndigheterna i Förenade Arabemiraten och med tillägget att det också gällde afghanska medborgare.

I måndags besannades också hotet om EU-sanktioner när unionens utrikesministrar möttes i Bryssel och beslutade att de flygbolag och andra som är delaktiga i flyktingtrafiken ska kunna drabbas av kännbara motåtgärder.

I måndags meddelade samtidigt Ahmed al-Sahaf, talesperson för den irakiska regeringen, att man på torsdag ska skicka ett plan till Minsk för att ta hem de irakiska medborgare som vill återvända. 571 irakier hade enligt den irakiska regeringen registrerats i gränsområdet mellan Belarus och Polen.