Macron-rea kritiseras

Text:

Bild: THIBAULT CAMUS

I ett vackert gammalt Folkets hus från 1800-talet i Paris nyhippa »bobo”-kvarter, bourgeousie bohème, det vill säga bohemisk medelklass, ligger La Bellevilloise. I huset ordnas konserter, teaterföreställningar, nattklubbar och diskussioner. I valtider, eftersom lokalerna rymmer uppemot 1 500 besökare, är det en populär lokal för partiernas kampanjer.

Där bestämde sig därför En Marche att fira segern i den första presidentvalsrundan för blivande president Emmanuel Macron, den 26 april förra året.

Nu har kvällen blivit ett av »bevisen« som anförs för att Macron ska ha gynnats på ett otillåtet vis under sin presidentkampanj. Totalt ska det handla om 93 261,29 euro i rabatter, runt 950 000 kronor.

Det är radiostationen Radio France som har undersökt »fördelaktiga villkor som republikens president har åtnjutit«. Reportrarna hävdar också att potentiellt omtvistade räkningar saknas i de dokument som har lämnats till kommissionen för redovisning av kampanjkonton, CNCCFP.

Rabatterna som En Marche har fått under sitt kampanjarbete beskrivs som systematiska och handlar främst om kostnader för arrangemang av möten, men också om avtalet med Nation Builder, som är den mjukvara många kandidaterna använt för att organisera aktivistiska kontakter och hantera webbsajter.

»Enligt vår granskning så verkar vissa leverantörer ha gett exceptionella villkor till kandidat Macron«, hävdar Radio France, som har gått igenom de redovisade dokumenten från Macrons kampanjorganisation, men också dokument och mejl som läckt ut från kampanjorganisationen i samband med »Macron Leaks«, då hackare otillbörligt kom åt intern korrespondens.

En Marche ska ha betalat 1 200 Euro för att hyra La Bellevilloise, medan socialistpartiet fick betala 5 000 euro för att kampanja i samma konserthall för sin kandidat, Benoît Hamon.

Ett annat exempel är att eventföretaget Eurydice, vars chef Arnaud Jolens senare rekryterades till presidentorganisationen, ska ha gett tiotusentals euro I rabatter till En Marche, men inte till andra kandidater.

En ojämlik behandling gör att rabatterna kan betraktas som kampanjbidrag från en juridisk person, vilket är olagligt.

I ett utskick tillbakavisar En Marche anklagelserna och hävdar att Hamon och Macron har hyrt La Bellevilloise under olika lång tid, 35 timmar jämfört med fyra timmar och för 400 personer respektive bara 150 personer. Radio France beskriver evenemangen som likartade.

Rabatterna från Nation Builder om 22000 euro förklarar En Marche med att partiet var det enda som använde en ny version, och att det därför fick en riskpremie för att de var först att testa programmet i Frankrike.

En marche påpekar att deras redovisning har granskats och godkänts av »proffsen« på CNCCFP. Chefen för kommissionen utesluter dock inte, i en intervju med Le Nouvel Observateur, att någon sådan rabatt kan ha missats i hanteringen, och korruptionsorganisationen Fricc meddelade i förra veckan att de kommer att begära en rättslig utredning. Flera av de tio andra presidentkandidaterna kräver ytterligare utredningar, däribland yttervänsterns Jean-Luc Mélenchon och Benoît Hamon. <