Påvlig propaganda

Text: Maya Szymanowska, Översättning Anna Ritter

I en av floden Wislas krökar, inbäddad i en höströd skog, ligger Torun. Den pittoreska lilla staden 20 mil från Warszawa är med på Unescos världsarvslista tack vare sin fantastiska medeltidsarkitektur. Kyrkorna är många, liksom kullerstensgränderna. Stadens stolthet heter Nickolaus Kopernikus, renässansens store astronom.

Men norr om Toruns historiska centrum, i de modernare kvarteren, håller en annan företeelse på att växa fram. Vissa polacker tror till och med att den snart är mer förknippad med staden än den gamle Kopernikus.

Vid entrén lyser en jättelik vit skylt smyckad med en bild på jungfrun. »Radio Maryja önskar er varmt välkomna«, lyder hälsningen. Av de rigorösa säkerhetskontrollerna att döma förstår man att ingen besöker fader Tadeusz Rydzyks domäner utan att vara inbjuden. Han är den karismatiske prästen som byggt upp ett medieimperium med stöd av de mest konservativa elementen inom katolska kyrkan.

Polsk ultranationalism är tillsammans med hårdnackad katolicism de ideologiska hörnstenarna i imperiets verksamhet. Denna kombination passar tvillingarna Kaczynski perfekt. President Lech och premiärminister Jaroslaw kan tryggt räkna med Radio Maryjas stöd i valet den 21 oktober.

Radio Maryja skapades 1990 och är röst åt de mest konservativa katolikerna och nationalisterna i Polen. Och de är ganska många. Enligt olika mätningar så har kanalen mellan 2 och 4 miljoner lyssnare varje vecka, vilket innebär 5–10 procent av landets befolkning. Det gör Radio Maryja till Polens fjärde största radiostation, som också har många lyssnare utanför nationens gränser. Varken Tadeusz Rydzyks tv-kanal eller dagstidning har kommit i närheten av denna succé. Detta Polens mest inflytelserika imperium består även av ett hus för pilgrimer, nya studenthem, två stiftelser och ett helpolskt bibliotek. Rydzyk har tillgång till omkring 15 000 kvadratmeter mark i Torun.

I receptionen regerar Krystyna Malecka, en kvinna i 50-årsåldern med ett orubbligt ansiktsutryck.

– Här får ni läsa böner men inte ställa några frågor, säger hon kort.

Via monitorer i taket kan man följa vad som sker inne i studion. På dagtid står mässor, böner och psalmsång på programmet. Vid lunchtid och senare på kvällen hårdnar tonen betydligt under vinjetten »Ändlösa diskussioner«, då lyssnarna ges möjlighet att uttrycka sin åsikt. Då kan man få höra saker som »vår kultur är förgiftad av ondska, Satan är överallt och 90 procent av de polska medierna är styrda av utlänningar«. En annan lyssnare menar att Bryssel och hela EU är styrt av djävulen själv. Hätskt abortmotstånd och antisemitiska utfall är också vanliga ingredienser i Radio Maryjas utbud.

– Radio Maryjas lyssnare är till största delen människor som känner sig tillhöra ett andra kategorins Polen som står kvar på perrongen när tåget åkt, säger Dominik Antonowicz, professor i sociologi vid Nickolaus Kopernikus-universitetet i Torun.

Text: Maya Szymanowska, Översättning Anna Ritter