Svep: Islamister släpps fria – trots hot mot rikets säkerhet

Text: Redaktionen

Bild: TT

De personer som regeringen i går fattade beslut om utvisning av kommer att släppas ur förvar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Trots att personerna, varav flera är imamer, bedöms som hot mot rikets säkerhet går utvisningarna inte att genomföra eftersom personerna är hotade i sina hemländer. Säpo menar att utvisningarna ändå borde kunna genomföras om regeringen inhämtar skyddsgarantier från de länder dit personerna ska utvisas. Alparslan Tügel, juridiskt ombud för en av personerna, kan man inte utvisa om inte länderna gör stora framsteg och han har svårt att se hur regeringen effektivt skulle kunna bidra till detta.

LO-basen förbereder historiskt tal på vänsterdagarna i Göteborg

På lördag talar för första gången en LO-ordförande under Västerpartiets idédagar, som i år går av stapeln i Göteborg.

- Det är viktigt att vi håller uppe debatten vänsterut för att inte allt ska handla om marginalskattesänkningar och medelklassens problem, utan om helt vanliga problem för vanliga människor berättar Karl-Petter Thorwaldsson i en intervju i Dagens Nyheter

– I dag är vi oroliga över att alla reformer, alla beslut, allt som har hänt i Sverige de senaste 20 åren lutar åt att alltid gynna de som har det ganska gott ställt. När marginalskattesänkningen genomförs vid årsskiftet så är det sex miljarder till dem som har en inkomst över 690.000 kronor om året. Vi kan tänka oss en och annan sak som bättre hade behövts för sex miljarder kronor..

28-årig man ihjälskjuten med ”minst tio skott” i Malmö

En 28-årig man som på torsdagskvällen hittades skjuten på en cykelväg i Malmö har dött av sina skador, rapporterar flera medier.

Ett vittne berättar för Aftonbladet att en gärningsman ska ha avlossat minst tio skott mot offret. Den skjutne hittades intill en bil med flera skotthål i.

Ett område spärrades under natten av för teknisk undersökning. Enligt polisen har ingen misstänkt ännu gripits.

UTRIKES

Riksrättsprocessen mot Trump går vidare: Nyckelvittne redo att vittna på nytt

Vita huset-medarbetaren Alexander Vindman, Trumpadministrationens ukrainaexpert,  är villig att på nytt vittna om Donald Trumps samtal med ukrainske presidenten Volodymir Zelenskyj rapporterar ABC. Vindman befann sig i rummet och hörde samtalet mellan presidenterna, och är därmed extra intressant för utredningen.

Syriens öde nu helt i Rysslands händer enligt expert

När 150 delegater från den syriska regeringen, oppositionen och civilsamhället den här veckan möts i Genève för att diskutera en framtida syrisk konstitution, handlar mycket om hur Ryssland agerar. Det menar flera experter, enligt nyhetsbyrån AFP

– Ryssland dikterar processen, och varje framsteg skulle kraftigt öka Moskvas status, säger Samuel Ramani, Syrienexpert vid universitetet i Oxford.

Fabrice Balanche, expert vid universitetet i Lyon, säger att Moskva, efter att ha räddat regimen militärt på marken, nu troligen vill nå en lösning som FN kan acceptera.

– Misslyckas det kan det uppfattas som förödmjukande för Ryssland, säger han.

DEBATT

Stefan Löfvens EU-politik stoppar böndernas klimatarbete, skriver Palle Borgström, förbundsordförande, och Anna Karin Hatt, vd, LRF i Dagens Nyheter 

I Göteborgs-Posten skriver Sahlgrenska universitetssjukhusets Sven Svedmyr att sjuksköterskornas löner måste höjas.

Den förda arbetsmarknadspolitiken riskerar att bli ett politiskt haveri och är ett experiment utan goda exempel varken historiskt eller internationellt,  skriver Heike Erkers och Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR i Svenska Dagbladet