Svep: Så kan flera svenska kommuner runda ebo-lagen

Text: Redaktionen

Bild: TT

Sedan årsskiftet har ett antal kommuner haft möjlighet att peka ut socioekonomiskt utsatta områden och undanta dessa från lagen om eget boende (Ebo). Asylsökande i jakt på eget boende som väljer att flytta till dessa områden har då kunnat bli av med sin dagersättning. Nu planerar flera av kommunernas ledningar att undanta hela kommunerna från ebo-lagen. Det rapporterar Ekot.

– Jag tror att många kommuner kommer att göra samma bedömning som vi, det vill säga att man undantar hela kommunen, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, till Ekot.

LÄS OCKSÅ: Minskat eget boende för asylsökande ökar trängseln i bostadskön

Mikael Damberg (S) kommenterar polisutbildningens tomma platser

För polisutbildningarna fanns nu i januari 1020 utbildningsplatser, men av dessa står 413 stycken lediga. Förra veckan kritiserades regeringen av Polisförbundet och ansvariga på polisutbildningarna för att de inte verkat mer i syfte att göra polisutbildningen mer attraktiv.

Men under det senare året växer också antalet polisanställda. På årsbasis har vi aldrig haft fler poliser och det växer i alla polisregioner, säger Mikael Damberg (S) till TT.

Fler fåglar kan stanna genom den milda vintern

Birdlife Sverige, tidigare Sveriges Ornitologiska Förening, gör i år sin räkning av fåglar som besöker svenskarnas fågelbord för 15:e året i rad. Ornitologen Niklas Aronsson säger till TT att mildare vintrar har gynnat koltrast och rödhake.

– Det är fåglar som inte bara äter insekter och spindlar som kan stanna kvar. De överlever också på vegetabilisk föda, som äpplen och fågelmat.

Ett trafikflygplan har kraschat i Afghanistan

TT rapporterar att ett trafikflygplan har kraschat i provinsen Ghazni i Afghanistan, och enligt obekräftade uppgifter befann sig 83 personer ombord. Det i landet centrala området kontrolleras av talibanerna och regeringsstyrkor ska vara på väg dit, enligt uppgifter från Tolo News.

Italienska Lega misslyckades i regionval efter högt valdeltagande

I Italien hölls under söndagen val i regionen Emilia-Romagna, där högerpopulistiska Lega hoppats på seger. Men enligt prognoser under valnatten har Legas kandidat Lucia Borgonzoni fått cirka 43 procent av rösterna, vilket inte räckte till för att besegra regionpresidenten Stefano Bonaccin, som fått kring 50 procent. I valet 2014 gick 37 procent av befolkningen till valurnorna, en siffra som ökat till cirka 67 procent i år. Det rapporterar TT.

Debatter:

”Kampen mot antisemitism är av största vikt, särskilt för alla som önskar fred i Israel och Palestina. Men antisemitismen är alltför komplex och föränderlig för att enkelt låta sig sammanfattas. Därför bör Sverige gå längre och på eget bevåg introducera ytterligare definitioner för att skärpa kampen mot antisemitismen”, skriver Ulf Bjereld och Thomas Hammarberg på DN Debatt.

”Föräldrar kan idag fritt köpa gentester på nätet för sina barn. Men sådana tester bör skjutas upp till dess barnet själv har möjlighet att ta ställning till frågan”, skriver Åsa Gyberg Karlsson och Kenneth Johansson, företrädare för Statens medicinsk-etiska råd, på SvD Debatt.

”Antalet bedrägerier i Sverige ökar kraftigt. Kraftfulla åtgärder i Storbritannien visar att brotten går att komma åt. Ett samarbete där näringslivet står för hela finansieringen har lagt grunden”, skriver Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, på Di Debatt.