Svepet: EU stängs, SAS får miljardstöd och psykologin bakom varför vi bunkrar toapapper

Text: Redaktionen

Bild: TT

EU-länderna stängs för alla utifrån

EU har enats om att stoppa inresor till unionen. Svenska regeringen har därför fattat beslut om ett tillfälligt förbud för icke nödvändiga resor till Sverige från länder utanför Europa.

– Det är länder som ligger utanför EES-området och Schweiz som det här beslutet handlar om, säger Mikael Damberg.

Beslutet gäller från och med den 19 mars och 30 dagar framåt. Undantagna är personer som är svenska medborgare samt personer som “har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige”. I den kategorin nämns bland annat hälso- och sjukvårdspersonal samt personer som transporterar varor till Sverige.

Ebolamedicin testas på coronapatienter

Ett fåtal svårt sjuka coronapatienter i Sverige har fått testa läkemedlet Remdesivir, som ännu inte godkänts, rapporterar Ekot.

Remdesivir är utvecklat för att behandla ebolasmittade, men blev aldrig tillräckligt effektivt. Nu testas det mot covid-19. Svårt sjuka får dessutom möjlighet att få medlet på ”humanitär grund”, när inga andra läkemedel finns.

Professor Anders Sönnerborg, ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, säger till Ekot att det är för tidigt att avgöra om det haft effekt.

– Huvudproblemet är att det inte är utvärderat i större studier på personer med coronavirus-infektion, säger Sönnerborg.

Statliga kreditgarantier till flyget

Den svenska staten ska erbjuda den krisande flygbranschen kreditgarantier på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder är riktat till SAS. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna.

Danmark gör samtidigt samma åtagande vilket innebär att SAS totalt får statliga garantier på 3 miljarder kronor.

Tanken är att förslaget ska göra det lättare för flygbolagen att låna upp pengar på kapitalmarknaden när kassorna sinar på grund av coronakrisen. Staten garanterar banklånen under den period som flygbolagen påverkas av viruset.

Nätläkarna har stort uppsving

De stora privata nätläkarföretagen – Kry, Min Doktor, Doktor.se och Doktor 24 – upplever ett uppsving sedan coronautbrottet i Sverige. Särskilt märktes en tydlig uppgång i antal sökande personer förra veckan.

Den största aktören, Kry, har haft en ökning av vårdkontakter på 30 procent under förra veckan, jämfört med veckan innan. Doktor 24 hade dubbelt så många vårdkontakter förra veckan, och Doktor.se pratar om en 50-60-procentig ökning. Hos Min Doktor har vårdkontakterna ökat med 30-40 procent under de senaste tre veckorna.

– Vi märker absolut att fler patienter söker vård än innan. Och det mesta är corona-relaterade symptom som hosta och halsont, men det är också patienter med astma, urinvägsinfektioner, hudbesvär och vanliga åkommor som inte vågar bege sig till väntrummet, eller inte kommer fram till sin vanliga vårdgivare, säger Henrik Kangro, medicinskt ansvarig på Min Doktor till Dagens Arena.

Dödsskjutning i Hjulsta i Stockholm

En man i 18-årsåldern dog av sina skador efter tisdagskvällens skjutning i Hjulsta i Stockholm, skriver polisen på sin hemsida. Larmet kom vid 21-tiden och mannen hittades skjuten i bröstet, enligt uppgifter till Aftonbladet sköts mannen i bröstet. Polisen utreder händelsen som mord och under natten meddelade man att sex personer har friberövats.

Därför bunkrar vi toapapper

Det har blivit stor uppmärksamhet kring att folk bunkrar toapapper sedan coronautbrottet startade. Men det är inte ett svenskt fenomen, utan har observerats i många delar av världen.

Professorn och psykologen Steven Taylor, verksam vid University of British Columbia och författare till boken »Pandemins psykologi«, tror sig ha ett svar på varför folk hamstrar just toapapper.

»Det finns ett väldigt nära samband mellan rädsla att bli smittad och äckelkänslor. Och vad kan vara bättre för att torka bort det som äcklar oss än toalettpapper? Jag tror att det är därför toapapper har blivit en symbol för säkerhet« säger Steven Taylor till brittiska The Independent.

Att överhuvudtaget bygga lager av bruksvaror kan öka människors känsla av kontroll, enligt Steven Taylor.

»När folk ställs inför en pandemi – ett stort, skrämmande fenomen – och regeringen säger att vi inte behöver göra något särskilt, utom att tvätta våra händer, behöver människor känna sig förberedda. Att bygga lager hemma blir ett sätt att möta det, och då kommer några oundvikligen köpa för mycket« säger han.

INTERNATIONELLT

Danskar får inte bli fler än tio

Danmark förbjuder folksamlingar som är större än tio personer, meddelar landets statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens.

– Jag rekommenderar även att detsamma gäller i privata hem, säger Frederiksen.

Förbudet börjar gälla i morgon och fram tills den 30 mars.

 

Alan Kurdis smugglare dömda till 125 års fängelse

Tre män som organiserade människosmugglingen år 2015 som ledde till att 14 människor dog, bland dem treårige Alan Kurdi, har nu dömts till 125 års fängelse – vardera. Det skriver Aftonbladet. De tre männen greps i Turkiet i förra veckan och domen kom redan på fredagen.

Bilderna på Alan Kurdis livlösa kropp som spolats upp vid stranden spreds över hela världen och blev en symbol för flyktingkrisen för fyra och ett halvt år sedan.

 

Joe Biden segrare i Florida

Joe Biden tog enkelt hem demokraternas primärval i Florida och Illinois i natt med 99 respektive 91 procent av rösterna räknade, rapporterar flera amerikanska medier. Telefonundersökningar pekar på att han också vinner nattens tredje primärval i Arizona.

I CNN:s uppskattning av resterande primärval behöver Sanders vinna 57,9 procent av delegaterna, något de beskriver som ”nära matematiskt omöjligt”.

I ett kort uttalande från sitt hem i Wilmington i Delaware riktade Biden sig till motståndaren Bernie Sanders supportrar:

– Låt mig säga, särskilt till de unga väljare som inspireras av senator Sanders: Jag hör er, sa Biden enligt New York Times.

 

Fotbolls-VM skjuts upp ett år

Fotbolls-EM för herrar kommer att flyttas fram ett år till 2021. Det bekräftar det europeiska fotbollsförbundet Uefa efter att norska förbundet först gått ut med uppgifterna.

Turneringen kommer att hållas mellan 11 juni och 11 juli 2021. Beslutet har fattats av hänsyn till samtliga inblandades hälsa.

Även EM för damer och U21-EM, som skulle ha spelats 2021, påverkas enligt Aftonbladet. Det är dock inte klart när dessa turneringar kommer att genomföras i stället.

 

”Det våras för viruset” – så undviks det med Max och Mel Brooks

Nu blir filmregissören Mel Brooks också ett inslag i flödet av tips på hur man kan undvika smittan, och vilka som drabbas värst.

 

Livet i Italien under corona

Amerikanska The Atlantic har sammanställt en video där italienare berättar om vardagslivet i Europas hårdast drabbade land.

 

DEBATT

”35 000 vårdanställda skulle bli kvar hemma”

”Om samtliga grundskolor i Sverige stängs så motsvarar det 874 000 jobb som inte utförs, varav cirka 35 000 inom vården. Beräkningarna gäller endast grundskolor och beaktar inte en eventuell stängning av barnomsorgen”. Det skriver forskarna Carl Nordlund och Karl Wennberg på DN Debatt. De har gjort en snabbanalys som visar att en stängning av grundskolan skulle slå mycket hårt.

 

 

”Rädda kaféägaren hemifrån”

”Det är utmärkt att regeringen och riksbanken redan har agerat för att ge respit med skatteinbetalningar, öka likviditeten samt ta kostnader för sjuklön och permitteringar. Men det kommer inte att räcka för enmansbolag och småföretag, som här och nu förlorar i stort sett all sin försäljning. De behöver betalande kunder”, skriver Sofia Nerbrand i Sydsvenskan.

”Även om man inte kan dricka sin krämiga cappuccino idag så kan man swisha över några tior till kaféet på hörnet. Man kan beställa take away, ta emot städhjälp och rentav gå och klippa sig om det är en liten frisersalong. Man kan skjuta fram bokningen för den kommande 50-årsfesten istället för att ställa in”, skriver hon.

 

Nyliberala reformer kan komma oss människoliv”

”År 1993 hade Sverige 4300 intensivvårdsplatser med respirator. I dag, när vi genomlever den värsta pandemin på hundra år, har vi under 600. Detta är resultatet av 30 års nyliberala reformer som kan komma att kosta oss många människoliv när intensivvårdskapaciteten inte räcker till”, skriver Victor Pressfeldt, doktorand i historia, på G-P Debatt.

”Politiker har slutat lyssna på samhällets verkliga experter; på professorer, läkare och epidemiologer, till förmån för ett litet antal ekonomer som bygger sin verklighetssyn på radikala nyliberala modeller som inte förändras ens när de visat sig vara direkt felaktiga. Detta har nu, sent omsider, även en lång rad ekonomer och samhällsvetare fått upp ögonen för”, skriver han.