Vänstersvängen

Text:

Bild:  Phil Nijhuis / Scanpix

– Människor är viktigare än budgetregler, konstaterade Socialistpartiets ledare Emile Roemer under ett tal i hemstaden Boxmeer nyligen.

Uttalandet ringar in hur han och hans parti ser på Nederländernas inrikes- så väl som utrikespolitik. Landet har redan nu ett budgetunderskott som överstiger de tre procent som EU tillåter, men Roemer utesluter inte att det kan öka ytterligare. Han är en av den nya sortens europeiska vänster-politiker som tröttnat på besparings-krav från högre makter och -betonar vikten av att investera sig ur en kris nationellt.

Hur man ska komma tillrätta med landets ekonomiska situation är valets stora knäckfråga, där stimulanspaket står mot nedskärningar. SP vill höja skatten för företag och höginkomsttagare och häva budgetbesparingarna som fällde den liberal-konservativa regeringen i våras. Politiska motståndare varnar för att SP:s politik visserligen ger de nederländska hushållen mer pengar att spendera, men i stället riskerar att öka arbetslösheten på sikt. Även det europeiska samarbetet kastar en skugga över valet. Emile Roemer är tydlig i sitt nej till ett fördjupat EU-samarbete. Skillnaderna är för stora mellan norr och söder, anser han.

Och budskapet går hem hos väljarna. Enligt mätningar gjorda under sensommaren kunde SP bli ett av de största i parlamentsvalet den 12 september. När valrörelsen nu går in i sitt slutskede har SP tappat till förmån för de större och mer etablerade partierna men allt tyder på att partiet gör ett historiskt bra val. I ett pragmatiskt och EU-vänligt land som -Nederländerna, där Kristdemokraterna varit i princip -ohotade vid makten under hela 1900-talet, är detta remarkabelt. Men vad som även är anmärkningsvärt är att SP har plockat väljare från det främlingsfientliga och högerextrema Frihetspartiet.

För bara två år sedan skördade Frihetspartiet, under ledning av Geert Wilders, stora valframgångar och blev landets tredje största. Partiet stödde den liberal-konservativa koalitionsregeringen som då bildades. Men efter två år vid makten fällde Frihetspartiet koalitionen genom att rösta emot deras budget i våras. Nu vill varken höger eller vänster regera med dem. Partiet har på flera sätt visat sin regeringsoduglighet och har gjort sig mer eller mindre omöjligt i det politiska landskapet i Nederländerna.

Enligt statsvetarprofessorn André Krouwel från Fria universitetet i Amsterdam  är det logiskt att SP lockat till sig Frihetspartiets väljare. Trots att partierna ligger långt ifrån varandra ideologiskt har de en liknande retorik i sin syn på den nederländska välfärdsstaten kontra det europeiska samarbetet.

– Väljargruppen är i stor utsträckning låg- och medelinkomsttagare som är rädda att jobben försvinner till låglöneländer och att välfärdssamhället monteras ner. Partierna har olika medel men samma mål. Att skydda välfärdsstaten från en fördjupad europeisk integration. Där Wilders frihetsparti ser invandrare som syndabockar skyller SP på bankerna.

Oavsett valutgången har den politiska kartan ritats om. När pendeln svänger från höger till vänster och EU-samarbetet knakar i fogarna är det inte lätt att vara mitten-politiker i Nederländerna.

 

Fakta | Nederländska valet

Parlamentet består av 150 platser. Landet saknar spärregler för mindre partier, vilket betyder att det endast krävs cirka 80 000 röster för att ta en parlamentsplats. 

VVD– Liberalerna – 35 platser

PvdA – Socialdemokraterna – 30 platser

SP – Socialistpartiet – 24 platser

PVV – Frihetspartiet – 18 platser

CDA – Kristdemokraterna – 14 platser

Källa: Ipsos Synovate-mätning den 3 september