”Vissa grupperingar är intresserade av ett visst våld”

Våldsamma scener har utspelat sig i Jerusalem den senaste veckan. Konflikten har sin upprinnelse i en fastighetskonflikt, berättar Anna Veeder, frilansjournalist bosatt utanför Jerusalem.

Text:

Bild: Mahmud Hams/AFP/TT

Flera personer har skadats i sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor vid al-Aqsa-moskén. Hamas har skickat raketer från Gazaremsan, vilket har fått Israel att svara med flygräder. Vad ligger bakom den eskalerande konflikten i Jerusalem?

– Det finns en pågående konflikt i Jerusalem där judiska grupperingar skaffar sig rättigheter till byggnader som tillhörde judar, men som lämnades i kriget 1948. Speciellt sedan 90-talet försöker man utvidga de här judiska bosättningarna i östra Jerusalem. Då innebär det i vissa fall att palestinska familjer evakueras, även om de bott där i tiotals år. På papper har de judiska grupperna rätt, men sett ur ett socialt perspektiv uppfattas det av palestinier som väldigt orättvist. Också av människorättsgrupper som säger att det här är ockuperat område. Det här gör folk väldigt uppröra och de driver saken i domstol.

– Sen har du en pågående konflikt med Hamas, som styr i Gaza, som inte erkänner Israel. Konflikterna har exploderat därför att det är ramadan. Väldigt många palestinier kommer hit och solidariserar med den pågående konflikten i Jerusalem. Al Aqsa-moskén är en väldigt viktig symbol som du kan få igång folk på. Det räcker med att du har några som skadas där, polisen går in och det blir fler demonstrationer. Det blir det en ond spiral.

– Lägg på det ett instabilt politiskt läge i Israel med regeringsbildning och att det palestinska valet precis har skjutits upp. Extrema grupperingar, den israeliska högern och Hamas, kan faktiskt vara intresserade av ett visst mått av våld.

Israelisk brandkår på utryckning efter en raketattack från Gazaremsan. Foto: Menahem Kahana/AFP/TT

Vad har de för intresse av fortsatt våld?

– Jag har en känsla av att Hamas vill flytta fram sina positioner. För Hamas är det en guldgruva att kunna flytta fokus till Israel och säga ”det är vi som för kampen, palestinska myndigheter gör inte ett skit, de är korrupta veklingar”. Och israeliska journalister säger att den nuvarande israeliska regeringen, med Netanyahu i spetsen, har fokus på att splittra oppositionen. Konflikten har effektivt splittrat en samlingsregering bestående av partier från både vänstern, mitten och högern. I en sådan här situation har de olika åsikter om vad som borde göras. Netanyahu och de lojala i hans Likudparti vill hellre ha nyval igen. Traditionellt när du har en säkerhetskris i landet så sluter alla upp bakom den sittande regeringen. Bildandet av en oppositionell samlingsregering är just nu lagt på is.

Hur går debatten i Israel, försöker man lugna ner eller elda på konflikten?

– Det är väldigt generella uttalanden: ”Vi måste visa styrka gentemot Hamas, vi måste visa styrka i Jerusalem”. Man har inte sagt att man tänker gå in och bomba sönder Gaza. Ofta är retoriken hårdare än vad man gör i praktiken. Politiska kommentatorer säger att det kommer blåsa över inom ett par dagar. Säkert med inblandning från Egypten och Jordanien. De brukar förhandla med Hamas och med Israel och komma fram till någon form av temporärt vapenstillestånd. Som inte håller de första två gångerna, men den tredje gången så håller det.

Är det vägen framåt?

– Nej, det är ingen väg framåt. Det här är konflikter som man inte försöker lösa, utan snarare hantera. Det kommer i vågor av perioder med lite mer våld, och perioder som är mycket lugnare.

Kan den här typen av fastighetsstrider leda till nya våldsamheter?

– Det kommer definitivt blossa upp igen. Det finns fler bosättningar där judiska grupperingar får rättigheten till fastigheter som en gång tillhörde judar. Men också just när i samband med ramadan då det är väldigt många palestinier i Jerusalem, och stora folkgrupperingar. Det skapar en väldigt bräcklig situation där det kan hända väldigt mycket på kort tid. Men det kan också gå över ganska snabbt.