Flygstriden

Text: Fokus Redaktion

Det började när miljöminister Karolina Skog (MP) krävde att statligt ägda Swedavia och Luftfartsverket skulle lämna lobby­organisationen Svenskt Flyg.

– Jag kan inte acceptera att staten är med och finansierar en organisation som har samma inställning i klimatfrågan som Donald Trump, sa Skog till DN.

Hon reagerade på att Svenskt Flygs generalsekreterare Henrik Littorin kallat forskningsrapporter som regeringen använt för »alternativa fakta« och »hittepå«.

I Luleå ilsknade Niklas Nordström till, han är ordförande i kommunstyrelsen – och i Svenskt Flyg.

– Hela debatten är ett effektsökeri, sa Niklas Nordström. Det är bara partipolitik för att MP måste mobilisera sina väljare.

– Du gör ett flagrant angrepp på en bransch som du vet är viktig för Sverige. Du vet att din egen regering har en agenda där vi ska öka tillväxten, öka turismen, fortsatte han i P1-debatt med Skog.

Nu hade också hon ilsknat till:

– Flyglobbyn är kvar i ett väldigt gammalt sätt att tänka. Man förminskar sin roll för att slippa göra omställningar. Därför bör Swedavia och Luftfartsverket omedelbart säga upp sitt medlemskap i Svenskt Flyg! sa Skog

Fighten fortsatte på Facebook:

»Det är en retorik som i det närmsta påminner om Donald Trumps klimatförnekande«, skrev Karolina Skog.

– Det är snarare hennes agerande som påminner om Donald Trump som försöker få tyst på olika myndigheter och kuva företag som inte behagar honom, sa Nordström och tillade: Det är oerhört märkligt och allvarligt.

Sedan blev det ännu märkligare. Det visade sig att Littorin är omvärldsanalytiker på Swedavia men utlånad till Svenskt Flyg på 75 procent. Resterande tid jobbar han åt statliga Swedavia. Under tiden blev MP-Skog anmäld för ministerstyre. Av Centerpartiet. Fortsättning följer.