Transtumultet

Text: Fokus Redaktion

Bild: TT

Kajsa Ekis Ekman reagerade i en krönika i Aftonbladet på en rekommendation till FN från den brittiska regeringen, om att världsorganisationen inte längre borde använda termen »gravida kvinnor«, utan »gravida människor« då ordet kvinnor kunde förolämpa och stänga ute gravida män.

»Alltså tar vi bort ordet kvinna, som alltmer kommit att betraktas som ett snävt och exkluderande ord.« Och enligt »en ny definition av kön« som »börjar vinna mark utan att egentligen diskuteras, sitter könet inte i kroppen. Utan i huvudet«. Inte ett dugg progressivt, tyckte Ekman, bara problematiskt: »Vad händer med statistik över könsbaserat våld och löner när vi inte längre kan tala om biologiskt kön?«

I tidskriften Feministiskt Perspektiv svarade Karin Råghall att Ekmans tankar och frågor kunde leda till »utrensning«. Tiina Rosenberg tyckte i Expressen att Ekmans feminism leder till förtryck, avhumanisering och går emot välfärdsstaten och att den grundade sig på »en diffus känsla för kromosomdefinierad gemenskap«. Athena Farrokh­zad stämplade Ekman som en dåre och skrev att hennes frågor får »våldsamma konsekvenser« för transpersoners liv. Ella Noaksson och Hedvig Rapp upplyste om att de mådde »illa« av Ekmans artikel. Maria Ramnehill skrev i GP att »det finns en risk« att Ekmans artikel »leder till hat«. Ekman tyckte inte att hon fick svar på en enda av sina frågor. Åsa Linderborg tyckte att Ekmans fråga »vad är kön?« var »helt legitim«. Tiina Rosenbergs argument mot Ekman påminde Ebba Witt­Brattström »om anledningen till att jag lämnade Fi redan på grundarstadiet«.

Martina Montelius skrev: »Jag betackar mig för ditt systerskap, Ebba«, och Ekman portades från en porrkonferens av arrangören Roks, för att hon inte ansågs »inkluderande« mot organisationens »medsystrar«.