Veckans bråk: Gardell får skäll

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

Frågan togs till sin spets i veckan när den folkkära författaren för tredje gången krävde att regeringen gör något åt publikgränsen på 50 personer för arrangemang i Sverige i allmänhet (och Jonas Gardells schema i synnerhet). Tidigare har Gardell både krävt ett slutdatum för restriktionerna och att kulturminister Amanda Lind avgår. Den här gången ville han ha en generalstrejk från alla inom kultursektorn.

»Återigen måste jag vara tjatig och förklara att vår bransch är en planeringsbransch«, skrev han och gick sedan igenom hur många inställda gig han har under hösten och våren.

De offentliga tyckarna har hittills tolererat Jonas Gardells alla artiklar om pandemin, men den här gången fick Dagens Nyheters chef för ledarsidan, Amanda Sokolnicki, nog. »Hur självupptagen får man vara, Jonas Gardell?« frågade hon i en krönika och jämförde Jonas Gardells agerande med hur ett bortskämt barn i bak­sätet gång på gång ropar: »När är vi framme?«.

Helt väntat gick Jonas Gardell till motattack. »Det har de senaste dagarna börjat spridas en legend om att Jonas Gardell är självupptagen«, började texten som sedan egentligen bara var ett försvarstal mot anklagelsen om hans självupptagenhet och en uppmaning till Sokolnicki om att hon borde skämmas.  Angreppet var både »infamt och lögnaktikt«, menade Gardell och förklarade sedan att han under pandemin helt gratis producerat en podcast med sin make för att på så sätt höja moralen ute i stugorna.

Frågan om Jonas Gardells självupptagenhet lär fortsätta debatteras framöver i spalterna. Veckans Bråk lovar att hålla koll.