Veckans bråk: Hångeltjafs

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

När resten av världen pratar om vaccinationer, smältande arktiska isar och att rapparen Yasin återigen nominerats till ett pris fortsätter ungdomsförbunden med det som de är bäst i landet på. På helt eget bevåg lyckades man blåsa i gång en egen debatt, den här gången om rätten att få hångla och festa lite.

Allt började med att två företrädare för Moderata ungdomsförbundet publicerade sitt manifest »19 reformer för fest och jobb – utan sossar och restriktioner« på Expressen Debatt. Bland förslagen fanns bland annat lägre skatt, slopad kommunal styrning av öppettider, slopat alkoholmonopol och sänkt ålder för alkoholköp.

»Vi är först med att presentera en ordentlig reformagenda för vår ungdomsgeneration – en nationell plan med 19 reformer för fest och jobb efter covid-19«, skriver Muf:s viceordförande Samuel Jonsson och Skånedistriktets ordförande       Linda Obiedzinski.

»Årets bästa debattartikel«, skrev DN:s Erik Helmerson.

Eftersom borgerliga företrädare tyckte något i en fråga ansåg sig företrädare till vänster tvungna att svara något på utspelen. Den debattglade SSU:aren Pavlos Cavelier Bizas vill ha tillbaka hjärncellerna han tappade av att läsa texten. På Aftonbladets ledarsida  skrev Zina Al-Dewany att det verkar helt värdelöst att sitta i en tredjehandshyrd lägenhet och dricka take away-öl för sina surt förvärvade pengar från någon osäker anställning.

Eftersom reaktioner från motståndarsidan utgör i stort sett hela existensberättigandet för ungdomsförbund firade Linda Obiedzinski att Aftonbladets ledare tagit upp debattartikeln. »Man vet att man har gjort något rätt när man lyckats göra Aftonbladets ledarsida så här upprörd«, skriver hon och får eldunderstöd genom gilla­markeringar från 16 olika personer som alla identifierar sig som moderateri sina Twitterpresentationer.

Så fortsätter det politiska samtalet mellan Sveriges mäktigaste människor om 5–15 år. <