Veckans bråk: Könskriget i podd-Sverige

Text:

Bild: TT

En ny trend bland poddarna i Sverige är att man först i skarpa ordalag kritiserar någon på ett roligt och/eller elaktsätt, sedan bjuder man innämnda person till sin podd för att spela in konfrontationen. Först ut var Fokus krönikör Anna Björklund som i sin podcast Café Q bjöd in Åsa Linderborg till ett samtal om metoo. I Anna Björklunds tidigare podcast, Della Q, hade de pratat om Linderborgs  goda vän Lena Andersson som manhaftig, vilket Åsa Linderborg inte köpte och tydligt markerade i podcasten.

Veckan efter gjorde Martina Montelius och Gunilla Brodrej exakt samma sak. Först kritiserade de Lena Andersson och sa att hon »praktiskt taget är en man«. Lena Andersson blev inte helt oväntat arg och krävde replik. I podden ville Lena Andersson prata om etik i det offentliga samtalet, men dit kom aldrig samtalet eftersom Montelius, Brodrej och Andersson gång på gång fastnade i vartenda sidospår som går att fastna i. Lena Andersson hann i alla fall få med att Montelius och Brodrej låter »elaka och hatiska«. Poddmakarna delar inte den uppfattningen.

Men podcasten kritiseras i stället av andra. Lotta Olsson på Dagens Nyheter tycker att Gunilla Brodrej och Martina Montelius beter sig som »högstadiets skolgårdsdrottningar« och att ingen verkar ha lärt sig någonting av Benny Fredrikssons självmord. Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima tycker att hela samtalet är märkligt. Lars Ohly gillar inte heller tonläget, medan Anna Björklund konstaterar att »konfrontationspoddar om kön blev trendigt så fort!« Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal kommenterar avsnittet genom att hålla sig utanför sakdiskussionen och i stället applådera »innehållet«