Veckans bråk: Pulkskändning på kyrkogården

Text:

Bild: TT

I veckan blev läsare av sociala medier varse att »pulkåkning« absolut kan fungera som en gal–tan-debatt, både på Twitter och på kultursidor.

Allt började med att en grupp föräldrar tog det djärva beslutet att göra om lunden på Skogskyrkogården i Stockholm till en pulkabacke. Diskussionen rasade, enligt samma mönster som andra frågor i offentligheten de senaste sju åren. En sida blev arg medan den andra sidan tyckte att sidan som rasade var lite töntig.

Frågan hade diskuterats lågintensivt på sociala medier i ett par dagar, men det var när SVT skickade ut en reporter till Skogskyrkogården för att prata med föräldrar som debatten nådde stormiga nivåer.

»Många kommer hit för att minnas sina anhöriga och många besökare blir störda«, sa Pär Westin, verksamhetschef på kyrkogårdsförvaltningen till SVT.

Men handlar det verkligen om att störa sörjande anhöriga och inte om att bejaka livet? Sidan har två mynt, menade Expressen Kulturs Victor Malm. Han förstår att man kan ha olika åsikter, men han menade ändå att »klart man får åka pulka på Skogskyrkogården«.

Moralens väktare Johan Ingerö, policychef på Kristdemokraterna, gick till snabb motattack.

»Kultursidornas lag: oavsett hur bisarrt och respektlöst ett modernt fenomen än må vara, så finns det alltid en skribent som är beredd att försvara det«, skrev han.

»Kultursidorna är det största hotet mot samhällsmoralen!« svarade Victor Malm.

Johan Ingerö avslutade Sveriges mest passiv-aggressiva samtal med att så kanske inte är fallet, men att kultursidorna snarare är »förutsägbara fritidsgårdar för konträr kverulans«. <