Veckans bråk: Skövdeslaget

Text:

När styrelsens ledning med M och S tyckte att det byggdes för mycket i centrum och för lite i ytterområdena, tilltog förvåningen. Senaste projekten är bostäder till rimliga hyror för unga och studenter, som knappast vill bo i utkanten. I förra veckan utsågs Skövdebostäder till Årets samhällsbyggare av Dagens Samhälle, för att de hade byggt 150 billiga bostäder för unga. Sparkade vd:n hyllades och alla undrade vad styrelsen höll på med.

»Jag är förtvivlad över vad du fått vara med om. Jag är stolt över att ha fått arbeta med dig«, skrev tidigare M-kommunalrådet Tord Gustafsson.

»Det här förstärker min undran om vad styrelsen vill. Senaste årens framgångar uppskattas tydligen inte«, skrev tidigare S-rådet Åke Jönsson. Och tidigare C-rådet Erland Johnsson beskrev priset som »en käftsmäll« mot styrelsen.

Författaren Mustafa Can konstaterade att det »stinker rejält«: »Varje gång jag föreläst för kommunala bostadsbolag och de får veta att jag är från Skövde lyfter alla, och jag menar alla, fram Skövdebostäder och i synnerhet Dan.«

Slog rikspolitiken till? Skövde har fått 257 miljoner i investeringsbidrag till hyresrätter medan Stockholm bara fått 132 miljoner. M-KD-budgeten som röstades igenom stoppade bidragen. De återkom sedan i vårbudgeten. Sandén hade kritiserat ovissheten. Men en vd ska hålla tyst, tyckte ordföranden Bernt Mårtensson: »Det är ingen hemlighet att vi har ogillat att Sandén uttalat sig i media om investeringsstödet«, sa han och har nu satt »riktlinjer« för vad vd får uttala sig om.

Tord Gustafsson är upprörd: »Det är ofattbart och oförskämt, han var en mycket kompetent och duktig vd. Ingen förstår vad som hänt, det gäller över alla partigränser«, säger han i SLA.

Nu är Skövdebostäder även nominerade till ett europeiskt pris. Med risk att styrelsen får skämmas ännu mer.