Veckans bråk: Vem ska plocka bär?

Text:

Bild: Fredrik Karlsson/TT

Bär är gott, och lär vara nyttiga också – men vem ska plocka dem? Endast 89 av över 2000 ansökningar från thailändska bärplockare har inför säsongen blivit beviljade. Migrationsverkets sektionschef Merima Ilijasevic har till SVT sagt att man har i "uppdrag att motverka ett arbetsliv där människor utnyttjas", och att hugade bärplockare riskerar bristande arbetsvillkor. Därav alla nej. Från tusentals till 89 bärplockare: ”Sylt och bär blir dyrare” | SVT Nyheter

Kjell Broberg på Bergrams Bär i Lycksele – som överklagat avslaget för sina tilltänkta plockare – säger till Lokaltidningen.nu, att "om vi får avslag igen, då är det slut". Hel bransch i gungning – "Då är det slut"

På Danica Foods – som driver bland annat Syltfabriken i Lycksele där 7000 ton sylt och marmelad produceras årligen – följer man utvecklingen noga. "Det är en väldigt allvarlig situation för branschen", enligt vd Andreas Fall. "Kanske måste man börja med friplockning igen", spekulerar han. "Det är att gå tillbaka väldigt många år i tiden. Då har man ingen koll på arbetsförhållandena och det finns ingen spårbarhet".

Björn Hellman, vd på intresseorganisationen Livsmedelföretagen, beskriver i Tidningen Näringslivet arbetskraftsinvandring som "helt avgörande för att vi ska kunna ta vara på våra fantastiska blåbär, lingon och hjortron". Bärindustrin i akut kris – står utan personal: "Säsongen är förstörd" | Tidningen Näringslivet

Han konstaterar att det tidigare  varit stökigt i bärbranschen men att det skett ett stenhårt arbete för att städa bort avarterna. Företagen är nu "väldigt frustrerade" över Migrationsverkets hållning som "riskerar att radera ut en hel bransch".

I en korrespondens med migrationsminister Johan Forssell har han fått svaret att regeringen "delar uppfattningen att arbetskraftsinvandring är viktig för att möta kompetensbehoven", men att arbetsvillkoren måste vara skäliga. Hellman uppskattar att svaret kom snabbt: "Men han kommer inte med någon lösning på den akuta situationen. Jag hade hoppats på lite mer action från hans sida. Kanske en inbjudan till ett möte". 

***

Bär är gott, och lär vara nyttiga också – men vem ska plocka dem? Endast 89 av över 2000 ansökningar från thailändska bärplockare har inför säsongen blivit beviljade. Migrationsverkets sektionschef Merima Ilijasevic har till SVT sagt att man har i ”uppdrag att motverka ett arbetsliv där människor utnyttjas”, och att hugade bärplockare riskerar bristande arbetsvillkor. Därav alla nej. Från tusentals till 89 bärplockare: ”Sylt och bär blir dyrare” | SVT Nyheter

Kjell Broberg på Bergrams Bär i Lycksele – som överklagat avslaget för sina tilltänkta plockare – säger till Lokaltidningen.nu, att ”om vi får avslag igen, då är det slut”. Hel bransch i gungning – ”Då är det slut”

På Danica Foods – som driver bland annat Syltfabriken i Lycksele där 7000 ton sylt och marmelad produceras årligen – följer man utvecklingen noga. ”Det är en väldigt allvarlig situation för branschen”, enligt vd Andreas Fall. ”Kanske måste man börja med friplockning igen”, spekulerar han. ”Det är att gå tillbaka väldigt många år i tiden. Då har man ingen koll på arbetsförhållandena och det finns ingen spårbarhet”.

Björn Hellman, vd på intresseorganisationen Livsmedelföretagen, beskriver i Tidningen Näringslivet arbetskraftsinvandring som ”helt avgörande för att vi ska kunna ta vara på våra fantastiska blåbär, lingon och hjortron”. Bärindustrin i akut kris – står utan personal: ”Säsongen är förstörd” | Tidningen Näringslivet

Han konstaterar att det tidigare  varit stökigt i bärbranschen men att det skett ett stenhårt arbete för att städa bort avarterna. Företagen är nu ”väldigt frustrerade” över Migrationsverkets hållning som ”riskerar att radera ut en hel bransch”.

I en korrespondens med migrationsminister Johan Forssell har han fått svaret att regeringen ”delar uppfattningen att arbetskraftsinvandring är viktig för att möta kompetensbehoven”, men att arbetsvillkoren måste vara skäliga. Hellman uppskattar att svaret kom snabbt: ”Men han kommer inte med någon lösning på den akuta situationen. Jag hade hoppats på lite mer action från hans sida. Kanske en inbjudan till ett möte”. 

***