Makthavare öppna för granskning

Text:

En av Fokus kärnuppgifter är att granska makten. För att underlätta det arbetet har vi tillsammans med webbyrån Good Old gjort en wiki, ett interaktivt uppslagsverk, över svenska makthavare. Tanken är att vem som helst ska kunna lägga till, ta bort och redigera information om en makthavare.

Inför lanseringen av makthavare.se i höstas var det många svåra frågor att ta ställning till. Ingen hade gjort något liknande tidigare, och vi hade inga egna erfarenheter att luta oss mot. Nu har vi lärt oss lite mer, och det är därför dags att göra några förändringar på sidan.

Förut fanns två typer av texter på makthavare.se. En där Fokus hade juridiskt ansvar för vad som stod, och som därmed inte kunde redigeras av allmänheten. Och en som var öppen för alla registrerade användare, och där varje person själv var ansvarig för sina redigeringar.

Vi märkte att upplägget med två sorters texter var förvirrande och blev ett hinder för användarna.

Så nu finns bara en typ av text, den sistnämnda. Och det enda du behöver göra för att delta i maktgranskandet är att registrera en användare (som såklart får vara anonym).

En annan stor del av makthavare.se är rankningen Sveriges hundra mäktigaste personer. Här kan du läsa om hur vi gjorde rankningen förra året. Till hösten tänkte vi utveckla även denna, och försöka lyfta in fler parametrar, gärna användarskapade.

Detta medför nya svåra frågor att lösa. Hur säkerställa vederhäftigheten? Hur skydda sig mot röstningsmobbar och nätkampanjer?

Makthavare.se är i hög grad fortfarande ett experiment, och vi ser fram emot att fortsätta utveckla det tillsammans med er. Så delta mer än gärna, inte bara i granskandet av makten, utan även i diskussionen kring hur den ska gå till.

Gå till makthavare.se