Lars Åberg: ”Självcensur och cancelkultur måste diskuteras mer”

Jag har nog alltid försökt betrakta samtiden från sidan eller snett underifrån. Därför har mina reportage ofta handlat om minoriteter och värderingskonflikter, säger Lars Åberg, ny krönikör på Fokus.

Text:

Bild: Cato Lein

Vem är du?

En sådan där som alltid håller på med språk och samhälle. Kanske lite rastlös också, har rest mycket och rapporterat om det jag sett. Hur skulle jag kunna komma undan? Båda mina föräldrar var journalister och det var knappast avskräckande. Jag växte upp i Malmö, har bott där större delen av livet, men finns sedan drygt sju år tillbaka i Stockholm.

Vad har du arbetat med tidigare?

Jag började som popskribent i Sydsvenskan när jag gick på gymnasiet. Sedan har jag frilansat nästan hela livet, som reporter i press, radio och tv och som kulturskribent i flera av de större dagstidningarna. Med tiden har det blivit ett 30-tal böcker också, mest om USA och om det svenska samhället. Min trilogi om det nya Sverige, som inleddes 2017 med ”Framtidsstaden”, om Malmö, har kanske satt något litet spår i integrationsdebatten.

Hur kommer dina tidigare erfarenheter att forma dina texter?

Jag har nog alltid försökt betrakta samtiden från sidan eller snett underifrån. Därför har mina reportage ofta handlat om minoriteter och värderingskonflikter, från stökiga tonåringar till ursprungsamerikaner till dagens parallellsamhällen. Det är ett slags kontinuerligt rotande och sökande. Jag hoppas att den nyfikenheten på hur saker och ting hänger samman ska märkas i texterna.

Vad kommer dina texter i Fokus att handla om?

Vart vi är på väg, som samhälle. Jag har förmånen att få skriva om sådant som många går och funderar kring.

Vad tycker du just nu är mest intressant att skriva om?

Vad betyder egentligen barnperspektivet som alla pratar om? Självcensur och cancelkultur kan man inte heller diskutera nog mycket i ett land som tycker att det är knepigt med yttrandefrihet.

***

Läs Lars Åbergs första krönika i Fokus: Hijaben säger: "Vi vill inte ha ert samhälle!"

Läs några av våra övriga krönikörer:

Teckna din prenumeration här.