Vad visar kartan?

Text:

Under ett par veckor har Fokus och Almedalsbloggen samlat in information om Sveriges politiska nätverk. Vi ville veta vilka som utgör nätverkssverige, vilka som känner vilka, hur alla hänger ihop, och om vi kunde utläsa några särskilda mönster och trender i informationen.

Resultatet blev en graf över 874 personer och deras 77 850 inbördes relationer. Den politiska grafen visar inte vem som är mäktigast. Inte heller vem som har flest kompisar. Det den i första hand visar är vilka som utgör kärnan i det politiska nätverket, vilka som har förstått internets betydelse och anammat det för att nå inflytande. Den visar vilka som påverkar Sverige, delvis idag, men framförallt imorgon.

Vi använde ett visualiseringsverktyg för att räkna ut närheten mellan personer, så att människor med gemensamma relationer hamnar intill varandra. Två tydliga kluster framträdde; ett för högern och ett för vänstern.

Men det finns med all säkerhet tusentals slutsatser kvar att dra utifrån denna graf. Så spana in nedan och se vad du hittar.

Glid sen vidare till makthavare.se och läs allt som sägs om dessa personer i svenska bloggar.