Stig Strand: »Det började med Tärna-Hasse«

Text: Lisa Bergman, Ali Fegan

Den lilla orten Tärnaby i Lappland har 600 invånare, egen skidbacke och förmågan att producera Sveriges främsta skidstjärnor. Ingemar Stenmark var störst i världen på 70-talet, Anja Pärson tog hem årets bragdmedalj och nu står hoppet till Jens Byggmark. Stig Strand är också från Tärnaby.

Vad gör Tärnaby till en producent av storstjärnor?

– Det började med en duktig åkare som heter Hans Olofsson, eller Tärna-Hasse som han kallas. Han var första mästeråkaren från Tärnaby. Det var 1954. Efter honom har det funnits en tradition och jag tror att i alla stora mästerskap utom ett har det varit med minst en ifrån Tärnaby. Sen är skidbacken, eller Ingemarbacken som den heter, viktig. Den ägs av idrottsföreningen och under många år så hade man en egen lift och styrde även belysningen i backen. Det gjorde att till exempel min generation kunde gå till backen när man hade lust, den ligger ju mitt i byn. Det betydde säkert jättemycket.

Hur gamla var ni när ni gjorde det?

– När liften kom då var vi elva tolv. Det gjorde att vi kunde vara i backen helt ensamma och det hände inte bara en gång att våra föräldrar kom och hämtade oss i backen på kvällen. Eller att de fick fara upp där när de upptäckte att ingen var i sängen och klockan var mitt i natten.

Men det finns ju ändå många städer med skidintresse och backar. Vad är det som gjort att Tärnaby har fått så många framgångsrika skidåkare?

– Jaa, tur med talang och tur med att de som haft talang också haft intresset. Sen finns det inga stora samhällen inom rimligt avstånd så individuellt idrottande har varit den enda möjligheten för oss riktigt idrottsintresserade.

– Sen finns det en mentalitet här i byn. Jag brukar säga att det här är den sista nybyggarkolonin som finns i Sverige. Det finns någon sorts nybyggaranda i de som växer upp här. Vi är vana att ta i, att man får jobba hårt.

Om man inte är intresserad av skidåkning och slalom, finns det något annat att göra i Tärnaby?

– Ja, numera sitter folk i stugorna framför internet. Förr fick man utegångsförbud, i dag får man väl ha innegångsförbud.

Har skidfundamentalismen lett till några biologiska skillnader? Att ni avlat fram de här avsiktligt?

– Byggmarks pappa är ju skåning. Vi får ha kontroll på dem som kommer och bosätter sig, ha ha.
Hur går det för Sverige i VM tror du?

– Det finns jättefina chanser att det går bra. På tjejsidan är det egentligen fyra som har visat att de har kapacitet och det är Anja först och främst. På herrsidan är det slalom som gäller. Och där tror jag vi har en rejäl möjlighet och förmodligen kommer vi ha fyra stycken som åker. På sikt kommer nog Byggmark även åka med i storslalom. Han har känsla för alla discipliner. Jag tror på medalj, fem stycken. Sen vet jag inte hur många guld det kan bli. Kanske två.

Finns det några talanger i backen i Tärnaby som vi inte sett ännu?

– Ingen som är extrem, som är mycket bättre än alla andra. Men det säger ju inget om hur det kan se ut på sikt. Man börjar ju åka i stort sett när man lärt sig att gå. Det är ett faktum.

Vem blir nästa storstjärna?

– På damsidan tror jag Maria Pietilä Holmner har bäst förutsättningar. På herrsidan är det svårt att säga, Byggmark ser bra ut men sen vet jag inte vem som kan bli stjärna.

Hur skiljer sig sporten i dag från när du åkte?

– På min tid skulle man vara så nära som möjligt mellan skida och sko men nu är det så långt ifrån som möjligt. Man får snabbare kanter med lite mer distans. Men det finns även en större risk för skador med det. I grunden är det ingen större skillnad i hur de åker i dag, man förenklar och går mycket kortare väg och skidorna är mycket snabbare. Fem sex sekunder skiljer det säkert. Så när vi pratar om mig då pratar vi forntid.

Hur kommer Sverige att stå sig som värdland för VM?

– Det är mycket meriterade och erfarna arrangörer så jag tror att inramningen kommer att bli något extra. Jag kommer själv vara på plats och kommentera för SVT.