Signhild Arnegård Hansen

Text: Lisa Bergman

I veckan visade Nuteks entreprenörsbarometer att var tredje person mellan 18 och 30 år hellre vill driva eget företag än att vara anställd. Signhild Arnegård Hansen är ordförande i Ung Företagsamhet och en av kandidaterna till att bli ny ordförande i organisationen Svenskt Näringsliv.

Varför tror du att intresset att starta eget företag är rekordstort bland unga svenskar?

Jag tror att det är en attitydförändring som har skett på senare tid efter att entreprenörskap har lyfts fram från olika håll under längre tid. Ungdomar har fått upp ögonen för att det går att starta eget i Sverige, att det är en realistisk och acceptabel sysselsättning.

Vad är det viktigaste Svenskt Näringsliv har gjort sedan du tillträdde?

Vi har fått upp det ökande utanförskapet på den politiska dagordningen. I samband med det har vi fört upp betydelsen av fler jobb och vi bidrog till att jobben stod i fokus i valrörelsen.

För vem finns Svenskt Näringsliv?

Ja, egentligen finns vi till för hela Sveri­ges befolkning. Vår vision är att öka förståelsen för att företagsamheten är en förutsättning för att bygga välstånd och höja livskvaliteten för alla medborgare.

Du äger och leder företaget Svenska Lantchips – hur känns det att tjäna pengar på männi­skors ohälsa?

Chips är bra godis i måttliga mängder. Vi använder oss av goda råvaror, goda vegetabiliska oljor och naturlig smaksättning.

Äter ni extremt mycket chips i familjen?

Nej, det gör vi i regel inte men det kan bli någon påse till festen eller helgen.

Tycker du generellt att styrelseledamöter och chefer har för dåligt betalt i Sverige?

Nej, jag tycker varken att de ha för bra eller för dåligt betalt. Det är en ägarfråga som egentligen inte hör hemma i den offentliga debatten, snarare på bolagsstämmor. Men om man fick ner löneförhandlingarna på lokal nivå skulle signalvärdet och kopplingarna till alla individers löner bli mycket tydligare.

Vad är svårast med att starta företag i Sverige?

Det är en omfattande och tidsödande byråkrati och krångliga regler. Sedan är min egen erfarenhet att det tuffaste är att få tag i kapital för att starta och expandera – man måste ta stora personliga risker och vara beredd att riskera både hus och hem. Det som är bra är att det är ett gott affärsklimat där man generellt håller ingångna avtal och att det inte finns någon korruption att tala om.

Ägaren till salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg har nyss förklarat att hon tvingas sälja sitt företag på grund av en konflikt med facket – vad tycker du om det?

Jag reagerar väldigt starkt på det och tycker att facket har ett märkligt sätt att försvara kollektivavtal på. Det finns inga proportioner – jag kan inte förstå hur facket kan gå in och sabotera ett initiativ av en person som väljer att starta egen verksamhet i stället för att vara arbetslös. Facket binder ris åt egen rygg. I en demokrati ska man ha rätt att avstå från att organisera sig – vi har ingen önskan i Svenskt Näringsliv att få in företagare som inte vill vara med i vår organisation.

Hur tycker du att den borgerliga regeringen har klarat sig den första tiden?

Nja, det är lite blandat. På minussidan hade jag hoppats att man kommit längre på skattesidan och det är synd att de har stängt helt för möjligheterna till flexibilitet i anställningslagstiftningen. Sedan tycker jag att det är helt bedrövligt att regeringen inte har stått upp för den här salladsbaren. De har försvarat kollektivavtalen i stället för att värna självbestämmandet, vilket är obegripligt med en liberal regering. På plussidan är det bra att regeringen har stoppat rätten till heltid, medfinansieringen och återinfört möjligheten till säsongsanställning.

Kan du tänka dig att gå in i politiken?

Inte på kort sikt, nu har jag fullt upp med vårt företag och mina uppdrag i olika styrelser. Men kanske i framtiden – jag är väldigt intresserad av både närings- och samhällspolitik. Vilket parti det skulle kunna bli kan jag inte säga eftersom Svenskt Näringsliv, som jag representerar, är partipolitiskt obundet. Dessutom har jag inte bestämt mig ännu.

Detta har hänt

Företagens intresseorganisation Svenskt Näringslivs styrelseordförande Michael Treschow kommer att lämna sin post vid årsstämman i maj. En av de hetaste kandidaterna att efterträda honom är chipsdrottningen Signhild Arnegård Hansen. Hon är sexbarnsmamma, ägare och vd i företaget Svenska Lantchips, ordförande i föreningen Ung Företagsamhet och vice ordförande i Svenskt Näringsliv. Andra kandidater är Volvos koncernchef Leif Johansson och Volvo Personvagnars koncernchef Hans-Olov Olsson.