Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi

Sverige fattigt så in i Norden

Sveriges ekonomi går som tåget, ändå är vi fattigast i norden. Det är i Norge som välståndet frodas.

Jobbintervjun tog knappt en minut. Efter att ha ögnat igenom ansökan frågade personalchefen på norska Apoteksbolaget »När kan du börja jobba?«

– Att få jobb i Norge var nästan löjligt enkelt, säger svenske Magnus Bodö, som under hösten paketerade mediciner på Apoteksbolagets lager i Oslo.

I princip alla på avdelningen var svenskar och månadslönen var det största lockbetet: upp till 22 000 svenska kronor efter skatt.

– Hade jag jobbat med samma sak hemma, hade jag kanske tjänat 13 000 kronor efter skatt, säger Magnus Bodö, som just har flyttat hem till Uppsala för att avsluta sina studier.

Visst är levnadskostnaderna högre i Norge och särskilt mat är dyrt. Men det tar svenskarna med sig hemifrån. Resväskorna är fullpackade med kött, ostar och tobak.

Det går bra för Sveriges ekonomi om man tittar på tillväxten, ändå är vi fattigast i Norden (se ruta). Norge leder stort hur man än räknar. De senaste tre åren har tillväxten där legat stadigt kring fyra procent och nu pekas arbetskraftsbrist ut som den största tillväxtbromsen. Analytikerna på Nordea i Oslo spår att arbetslösheten i Norge sjunker till strax under tre procent i år.

– Då är man i ett läge där alla som söker får jobb och det snabbt, säger analytikern Erik Bruce.

Aldrig har så mycket arbetskraft invandrat till Norge som under 2006. Ändå ropar industrin, sjukvården, servicesektorn och byggindustrin fortfarande efter fler händer. Ett orosmoln är att tillväxten i Polen skall öka så mycket att polackerna väljer att stanna hemma. Polen är det land varifrån invandringen har ökat mest, men vid sidan av polackerna är svenskar den största gruppen invandrare.

Uppskattningsvis bor 50 000 svenskar bara i Osloregionen och sedan många år pendlar sjukvårdpersonal som vill tjäna extra mellan Sverige och Norge. Medan ungdomsarbetslösheten legat skyhög i Sverige har ungdomar som åkt västerut fått jobb i ett nafs på restauranger och i klädbutiker.

Visst är det Nordsjöns olje- och gasfyndigheter som ligger till grund för boomen. De senaste årens höga oljepriser har gynnat både den norska oljeproduktionen och skapat ringar på vattnet till alla de företag som förser petroleumindustrin med varor och tjänster.

En annan viktig orsak till den norska ekonomins uppsving är Kina. Landets omättliga sug efter råvaror har drivit upp priserna. Bland annat har den norska exporten av aluminium fått en rejäl skjuts. Världens fraktfartyg går i skytteltrafik till Kina och skeppsvarven har orderböckerna fyllda flera år framåt. Norska Aker Yards är en av världens största fartygstillverkare och i Norge tillverkar många underleverantörer fartygsinredning.

Förra året ökade den norska industrins omsättning med 27 procent.

– Vi hade en hämningslös tillväxt. För i år spår vi en ökning med 12 procent och det är fantastiskt bra det med, jublar Knut E Sunde på branschföreningen Norsk Industri.

Enligt Sunde tjänar norska industriarbetare ungefär 40 procent mer än svenska och arbetskraftsbristen talar för ytterligare löneökningar. Häromveckan höjde den norska centralbanken styrräntan till 3,75 procent som motdrag, och fler räntehöjningar kommer under året. Men även om det sänker temperaturen något har norrmännen fortfarande råd att shoppa loss. Enligt valutafondens prognoser landar Norges BNP per capita 2006 på cirka 44 300 dollar, att jämföra med 31 300 dollar i Sverige.

I svenska Strömstad uppskattar fastighetsmäklare att 65–75 procent av köparna är norrmän och allt fler norrmän åker också till Sverige för att handla. Förra året ökade gränshandeln med tio procent, men en del av vinsten från norrmännens köprundor går tillbaka till Norge. Både nummer två och nummer fyra på topplistan över norska miljardärer äger shoppingcenter i Sverige. Fastighetskungen Olav Thons Nordbys köpcenter ligger bara några kilometer från gränsen. Lite längre är det till Torp köpcentrum utanför Uddevalla, ett av de 17 köpcentra i Sverige som ägs av norska Steen och Ströms, med Stein Erik Hagen som huvudägare.

Här är det främst dyrare varor som glasögon, klockor och märkeskläder som gäller och prisskillnaden kan vara över 20 procent, säger Torps marknadschef Johan Torge:

– Jag frågade en norsk leverantör nyligen om det fanns något som var billigare i Norge än i Sverige. Det enda han kunde komma på var jordnötter och det hade med någon handelsregel att göra.

Även om tillväxttakten väntas mattas av något så ser ekonomerna ljust på de kommande åren. Inte ens ett rejält fall i oljepriserna skulle få tåget ur spår. I nuläget ligger oljepriset kring 55 dollar per fat och den norska ekonomin skulle tåla priser ner mot 30 dollar per fat, anser Nordeas Erik Bruce.

– Skulle vi däremot se priser kring 20 dollar per fat skulle vi få se minskade investeringar. Å andra sidan är ju den norska kronkursen så nära kopplad till oljepriset.

Billigare olja skulle försvaga kronan och det skulle i sin tur gynna exportindustrin.

Byggindustrin är en av de sektorer som går starkast och i Oslo byggs det nya operahuset. Invigningen är 2008 men kostnaderna har redan dragit i väg med en miljard svenska kronor mer än beräknat. Slutnotan väntas landa på 4,1 miljarder kronor, men det är inget större problem, anser landets kulturminister Trond Giske.

– Vi gick in det här projektet med öppna ögon och nu får vi helt enkelt betala räkningarna, sade han nyligen till norsk media.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera