Inte för alla – var sjätte kvinna kommer inte att få barn

Text: Lisa Bergman

Toppbild: scanpix

Toppbild: scanpix

Två barnlösa kvinnor sitter i samma väntrum, bläddrar förstrött i tidningen Mama och undrar när de själva ska få uppleva moderslyckan. De väntar på samma läkare och samma behandling men den ena betalar 30 000 för behandlingen medan den andra får den gratis.

I dag finns det femton fertilitetskliniker i landet, varav knappt hälften inom landstinget och övriga privata. men det varierar kraftigt vad man kan begära av sitt landsting. I Skåne får man tre gratis behandlingar, i Norrbotten bara en, på Gotland får man hjälp direkt, i Stockholm kan det ta över 18 månader.

Och innehållet i vården skiljer också – flertalet landsting köper nämligen behandlingarna från en privat klinik för att korta köerna eller för att de saknar egen kompetens. Därför får Jennie Högberg åka från Nyköping till den privata Carl von Linnékliniken i Uppsala – och kanske bli sittande bredvid en patient som betalar dyra pengar för sin behandling.

– Det är tur att vi har privatklinikerna – annars hade landstingets köer varit ännu längre, säger Gabriel Fried på Karolinska sjukhuset i Stockholm.
För dem som vill ha fler än ett barn är dessutom privatklinikerna det enda alternativet – landstingens gratisförsök begränsar sig till par som inte har några barn tillsammans. Därför är en stor del av de som söker privat hjälp redan föräldrar som vill ha syskon till sina barn. På Sophiahemmet i Stockholm uppskattar man att ungefär häften av patienterna redan har barn – men vill ha fler.

I likhet med annan privat vård finns viss en oro för vad konkurrens och vinstintressen kan leda till. En fertilitetsbehandling är ingen billig historia och osäkerhetsmomentet är betydligt större än när det gäller annan medicinsk behandling. Det kan lika gärna sluta med att du lämnar fertilitetskliniken lika barnlös som när du kom – men avsevärt fattigare.

Dessutom kan det vara svårt att dra gränsen för när det är dags att upphöra – det par som så gärna vill ha barn har kanske redan plöjt ned en massa pengar i fruktlösa försök, så varför inte försöka en sista gång...

– Det är varje läkares plikt att ompröva varje ny behandling. Det handlar om att ge tillbaka patienten makten över sin egen situation och få dem att inse att upprepade misslyckade försök är ett tecken på minskade graviditetschanser, säger KG Nygren.

Bland floran av privata alternativ erbjuder numera åtskilliga kliniker paketlösningar där patienten betalar för flera behandlingar från början. Bra för dem som behöver fler behandlingar – men helt onödigt för dem som får barn efter första försöket.

–  Det är moraliskt tvivelaktigt att erbjuda barnlösa paketlösningar, säger KG Nygren kritiskt.

Men Jan Holte, läkare på Carl von Linné Kliniken där paketerbjudande om tre fulla IVF-behandlingar erbjuds till priset av två, håller inte med.

– Det är ett slags försäkringsupplägg. Poängen är att det blir avsevärt billigare om man tvingas göra fler än ett försök.

Carl von Linné Klinikens hemsida hänvisar också till ett låneinstitut som ställer upp med lån till personer som saknar kontanter men vill genomföra behandlingar.
– Det är inte konstigare att låna pengar till fertilitetsbehandling än till något annat. Man får komma ihåg att kvinnans fruktsamhet minskar för varje år, vilket gör att paren vill komma igång med behandlingen så snabbt som möjligt för att maximera chanserna, säger Jan Holte.

Text: Lisa Bergman

Toppbild: scanpix