Carl Bildt – I skuggan av bloggen

Text: Johan Såthe

Klockan 07.35 den 28 februari lägger utrikesminister Carl Bildt ut sin första bloggpost för dagen med rubriken »Öppenhet 2.0«. Inlägget är ett svar på kritiken från publicisten Bertil Torekull, som samma morgon gått till attack mot Bildts flitiga bloggande på DN Debatt och där dragit paralleller till »Venezuelas talträngde president Hugo Chávez«.

Bildt skriver bland annat: »Jag uppmanas tydligen att hålla mig till kommunikéer att delges till och sedan redigeras av media.«

Det tar sedan exakt tio minuter för statsvetaren och proffstyckaren Stig-Björn Ljunggren att formulera en insändare om hur de gamla medierna förhåller sig till den nya bloggosfären.
Carl Bildt behöver i sin tur fyra minuter för att svara på inlägget.

Ända sedan valet har Bildt pressats av mediernas skriverier om hans affärer. Men verkligt besvärande blev det inte förrän den 11 januari i år. »Bildt måste gå«, löd rubriken på kolumnen signerad Expressens politiske redaktör PM Nilsson – högerman, ivrig påhejare av regeringen Bildt. Det är startskottet på en rad artiklar och ledare i Expressen som är kritiska mot utrikesminister Carl Bildt.

Sedan kommer Torekulls inlägg. Samma dag förfogar debattören Göran Rosenberg över hela förstasidan på DN Kultur. Han skriver att »Bildt valt att förstöra sitt politiska kapital och växlat in det i mer materiell och lätträknad valuta – pengar«.

Det är då Carl Bildt sätter sig och bloggar. Under dagen ska fler än 50 000 personer läsa kommentarerna. Över 260 läsarkommentarer lämnas. Budskapet är tydligt: Bertil Torekull är en gammal gubbe som ska hålla käften. Nästan alla hejar på Calle i matchen mot Expressen.

Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitet i Sundsvall, har forskat om mediedrev. Han tycker inte att Carl Bildt är utsatt för ett drev i en klassisk bemärkelse. Ett riktigt drev kräver att många medier driver en fråga med samma perspektiv.

– I alla stora drev har man kunnat beslå den som är utsatt för drevet med uppenbara lögner. Att man brutit mot lagar och regler eller att man gjort något som är moraliskt antastligt, förklarar Lars Nord.

Frågorna om Bildts kopplingar till Ryssland, Sudan och diverse värdepapper är helt enkelt för abstrakta.

– Att det är så krångligt gör att historien inte fungerar så bra som nyhet. Den dag han inte betalt sin tv-licens kommer medierna att jaga honom på ett annat sätt.
En annan sak som hjälpt Carl Bildt är hans beskäftighet.

– Många gillar nog när han läxar upp journalisterna, säger Lars Nord.
Mediestrategen Paul Ronge tror inte att journalisterna kan avsätta Bildt av egen kraft. Att Expressen länge var ensam om skriva om att Bildts affärer förklarar Ronge med tidningens låga status.

– Om Aftonbladet hade skrivit samma saker hade det haft större tyngd, säger Paul Ronge, som tror att Dagens Nyheter är ett potentiellt hot. – Tidningen är ju inte känd för drevjournalistik. DN kan Bildt inte skratta bort.

Kanske har Bildt insett det eftersom han för en tid sedan bjöd in DN:s ledarredaktion till en föreläsning och »informellt umgänge«.

Expressens PM Nilsson är stolt över Expressens journalistik om Bildts affärer. Han tror inte att Bildt kommer avgå i nuläget, men är säker på att det kommer komma nya avslöjanden.

– Frågan är om han kommer att sitta kvar tiden ut, säger PM Nilsson.

Liksom professor Lars Nord tror PM Nilsson att frågorna kring Bildt är för abstrakta.

– Kanske förstår inte svenskarna hur illa det är. Det vore enklare om det handlade om svartjobb, tv-licenser eller liknande.

Isobel Hadley-Kamptz, skribent på Expressens ledarredaktion, håller med.

– I Sverige får man avgå när man inte betalt tv-licensen, men kan sitta kvar när man haft nära affärskontakter med en regering som begått folkmord.

Isobel Hadley-Kamptz är också en av landets mest profilerade mediebloggare. Hon förstår varför Bildt valt att försvara sig på sin blogg.

– Där slipper han följdfrågor och han har kontroll över bilden av sig själv. Men jag vet inte om det är så smart att förbigå medierna helt.

Att Carl Bildt skulle »göra en pudel« utesluter hon.

– Jag tror inte att Carl Bildt är förmögen att göra en pudel. Det skulle väl i så fall vara en kungspudel, som tittar ner lite överlägset på en.

Den på Bildts blogg så hårt attackerade Bertil Torekull ger sina belackare rätt på en punkt. Han är en pensionerad gammal gubbe, 76 år. Det är 15 år sedan han slutade som chefredaktör på Svenska Dagbladet.Han konstaterar att Carl Bildt klarar kritiken mycket tack vare sin inre trygghet. Torekull hittar rent fysiska förklaringar.

– Han är mycket lång och vacker. Det ska man vara som politiker, han ser allt bättre ut pojken! Det är inte bara en metafor, han ser bokstavligen ner på folk.
Carl Bildt är 192 centimeter lång. PM Nilsson är 184 centimeter.