Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Tio frågor

Pia Sundhage, fotbollslegend

Ett av damfotbollens mest prestigefylla jobb har gått till svenska fotbollslegenden Pia Sundhage. Hon blir landslagstränare för USA och ska leda de amerikanska damerna till ett OS-guld i Beijing 2008, en utmaning hon länge drömt om.

Du har flera gånger sagt att landslagstränare i USA är ditt drömjobb, hur reagerade du när du fick veta att jobbet var ditt?

– Jag skrek rätt ut i telefonen, och hörde dem säga i bakgrunden att »vi tolkar det som att du tar jobbet«. Det känns speciellt att få jobba med några av världens bästa fotbollsspelare.

Varför tror du att de valde dig?

– Min långa erfarenhet och så säger de att spelarna verkligen vill ha mig. Jag tränade ju Boston Breakers och Philadelphia Charge i några år, så de verkar känna till mig. Sen spelade jag ju så länge själv, tills jag var 36 år, så jag vet vad spelarna känner och vad man vill ha av en tränare. Jag kommer ihåg hur det känns att sätta bollen i det där krysset och det tror jag är viktigt.

Din företrädare Greg Ryan fick sparken efter bronsmedaljen i VM i september, är det bara guld som gäller under OS i Beijing?

– De säger det inte rätt ut, men det känner jag att det är. De förväntar sig två saker, att jag vinner OS-guld och att jag ändrar inriktning på fotbollen, men för att göra det så är det ett fyraårsperspektiv som gäller.

Du har bara kontrakt över OS 2008, ger inte det en signal om att de inte riktigt litar på dig?

– Jag förstår dem, och anledningen att jag gör det är att man brukar göra en avstämning vad gäller tränaren efter varje OS. Det som är ovanligt är att de byter inför ett OS, man brukar få fyra år på sig. Men OS är så mycket större än VM, så de kände sig väl tvingade att byta tränare. Mitt kontrakt är skrivet på 1+4 år, och mig passar det. Funkar OS vill jag fortsätta.

Man kan läsa i de amerikanska tidningarna att ditt namn uttalas ”Soond-hahg-Eh” och du är den första tränaren som är hämtad helt utifrån, ökar det pressen?

– Det är klart att det blir andra förväntningar, men jag tänker inte så. Det förväntas att jag ska göra ett bra jobb och att jag ska förnya spelet. Jag tror att det är ett bra läge för mig, och att det är bra att jag inte är amerikan.

Det är mindre än nio månader kvar till OS, vad ska du hinna med fram till dess?

– Jag ska förstärka det som laget är bra på, samtidigt som jag ska smyga in små förändringar. Den stil de har i dag kommer inte att ta dem till ett OS-guld, det tror inte jag. Jag vill ändra tempot i anfallet, båda höja och sänka det, i dag känns det så förutsägbart att allt bara ska gå fortare och fortare. Men det är viktigt med fingertoppskänsla, man kan inte förändra för mycket, då förlorar laget fotfästet.

Vilka är drömmotståndarna i en OS-final?

– Det spelar ingen roll. Jag vet hur drömspelet ska se ut, men har inte tänkt på motståndare. (Paus) Men det är klart att drömscenariot vore ju att spela mot Sverige och vinna.

Om det här är drömjobbet, hur ställer du dig till att bli landslagstränare för Sverige?

– Man kan drömma flera gånger, och det är givetvis en annan dröm. Jag har velat bli landslagstränare länge, och nu blev det USA. Det kanske blir Sverige senare, om jag fortfarande känner för det. Men just nu lever jag min dröm.

Här hemma har ju porrkungen Bert Milton seglat upp som fjärde största ägare i AIK, kommer han kunna göra något bra för fotbollen?

– Vad han redan har gjort är att ställa saker och ting på sin spets. Herrfotbollen är en industri, och nu tvingar han föreningen att bestämma sig för vad man står för. I dag kan man köpa allting för pengar, men jag tycker att det är bra att han får folk att ta ställning.

När flyttar du?

– Den 2 januari, men jag åker över en sväng i december för ett läger och för att titta på hus. Jag ska bo i Los Angeles, och eftersom arenan bara ligger 25 minuter från havet, så är väl tanken att jag också ska bo nära havet. Jag tror att det blir bra.

Detta har hänt

Efter fiaskot vid fotbolls-VM i Shanghai sparkades USA:s landslagstränare Greg Ryan. Damernas bronsmedalj bådade inte gott inför det viktiga OS i Beijing 2008. Förra veckan stod det klart att det blir Pia Sundhage som tar över rodret. Hon har tidigare varit andretränare för Philadelphia Charge och utsågs till årets tränare i USA 2003 då hon ledde Boston Breakers. Inför VM i Kina var hon assisterande förbundskapten för de kinesiska damerna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera